1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas
 4. Bougie

Bougie voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Bougie
 • 16.04.2024
  5.00
  GOED
 • 26.03.2024
  5.00
  Goede prijzen en service.
 • 25.03.2024
  5.00
  gemak van onderdelen vinden en bestellen op een adres is zeer welkom.
  Joseph - Boxtel
 • 21.03.2024
  5.00
  Heeft veel goede prijs en levering

Bougie voor de populairste fabrikanten

Bougie voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas

Hoofdcomponenten

Bougies voor alle voertuigen

Bestel nieuwe bougies goedkoop online bij DAPARTO

Een defecte bougie kan niet worden gerepareerd en dient altijd door een nieuwe te worden vervangen. Zelfs als de bougies perfect functioneren, dienen ze na een bepaalde tijd en kilometerstand te worden vervangen. Afhankelijk van de fabrikant en de leeftijd van de auto kan de vervangingsinterval variëren van 15.000 tot 60.000 kilometer. Om ontstekingsfouten te voorkomen, is het noodzakelijk om deze in acht te nemen.

Op DAPARTO bestel je nieuwe bougies eenvoudig online en laat je ze thuis bezorgen. Wij verkopen voor een goede prijs onderdelen van kwaliteitsmerken zoals Bosch en NGK.

Houd bij de aanschaf van bougies rekening met de lengte en diameter van de schroefdraad, het type verbinding (schroefdraad of SAE-aansluiting) en het aantal elektroden.

Wat is de functie van de bougie?

Tussen de elektroden van de bougie wordt elektrische stroom in de verbrandingsruimte omgezet in een ontstekingsvonk. Het ontstekingsprincipe is eenvoudig: de bobine levert de hoogspanning, die via de bougiekabel en de mechanische verdeler (bij oudere ontstekingssystemen) of elektronisch (bij moderne voertuigen) aan de bougie wordt geleverd. De hoogspanning genereert een vonk tussen de elektroden van de bougie die het verbrandingsmengsel ontbrandt. Dit proces wordt 500 tot 3500 keer per minuut herhaald.

Opbouw van de bougie

Bougies zijn gemaakt van staal en bestaan uit een massa-elektrode, middenelektrode, keramische isolator, aansluiting, ontstoringsweerstand en kruipstroombarrières. De massa-elektrode wordt met schroefdraad in het motorblok bevestigd. Bougies in moderne voertuigen zijn voorzien van maximaal vier massa-elektroden, zodat de vonk altijd de optimale weg naar de cilinder kan vinden. De middenelektroden en de aansluiting worden door de isolator van de behuizing gescheiden. De bougie wordt met de bobine verbonden door middel van een bougiekabel, die aan de bougie is bevestigd. Hiervoor wordt ofwel een SAE-aansluiting of een getande aansluiting gebruikt.

De warmtegraad of warmtewaarde is essentieel voor een goede werking van de bougie. Voor de zelfreiniging heeft de bougie een temperatuur van ongeveer 400 °C nodig, die direct na het starten van de motor moet worden bereikt. De ontsteking vereist een temperatuur van 900 °C.

Wanneer moeten de bougies worden vervangen?

Bougies worden continu blootgesteld aan extreme thermische belasting en zijn onderhevig aan slijtage. Een te hoge of te lage bedrijfstemperatuur, overbelasting en oververhitting van de motor kunnen leiden tot ontstekingsfouten en schade aan de bougie.

Als de motor slecht of helemaal niet start, de motorprestaties verslechteren met een toenemend brandstofverbruik en de uitlaatgassen een verhoogd CO2-gehalte hebben, moet de bougie worden gecontroleerd op defecten. Beschadigde bougies zijn niet te repareren en moeten tijdig worden vervangen om ernstige schade aan de motor te voorkomen.

Zelf de bougies vervangen

Het is niet al te lastig om zelf een nieuwe bougie te plaatsen. Schroef de oude bougie los, maak het schroefdraad van de bougie schoon en je kunt de nieuwe bougie erin draaien en vastdraaien. Zorg ervoor dat je bij de installatie een bougiesleutel gebruikt, omdat een te hoog of te laag aandraaimoment de bougie kan beschadigen. Aangezien een bougie de motorprestaties aanzienlijk kan beïnvloeden, is het aan te raden om bij twijfel de vervanging altijd aan een specialist over te laten.

Onze tips:

- Houd de door de fabrikant aanbevolen vervangingsinterval in acht om ontstekingsfouten of motorschade door defecte bougies te voorkomen.

- Startproblemen, verminderde motorprestaties bij een toenemend brandstofverbruik en een verhoogde CO2-uitstoot kunnen wijzen op schade aan de bougies. Laat ze bij de garage controleren en indien nodig vervangen.

- Houd bij het kopen van nieuwe bougies rekening met de specificaties van de fabrikant, aangezien de grootte van de bougiedraad en het aantal elektroden aan de motor zijn aangepast.

Heb je nog vragen over jouw online-bestelling bij DAPARTO? Neem dan gerust contact op met ons team van experts.

Topauswahl Bougie

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier
4.58 van 5.00 sterren

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no