1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas
 4. Brandstoffilter

Brandstoffilter voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Brandstoffilter
 • 23.05.2024
  5.00
  Snelle levering, keuze in budget of premium artikelen en rekend voor jouw de goedkoopste deal uit. Super site
 • 24.04.2024
  5.00
  zeer uitgebreide en duidelyke webshop met topproducten en topleveranciers voor my een fyne ervaring !
 • 21.04.2024
  5.00
  Ik ken jullie pas twee weken, en vindt dat jullie werken met goede merken en prijzen. Plus dat de onderdelen voor mijn Picasso van 2001 nog te vinden zijn. ik ben ook tevreden over de verzending, en de verpakking. Voor mij moet er niks verbeteren. Moet binnenkort nog iets bestellen, en zal dat waarschijnlijk ook bij jullie doen. De vriendelijke groeten van Arnold uit Belgie.
  Arnold - Putte-Kapellen Belgie
 • 16.04.2024
  5.00
  GOED

Brandstoffilter voor de populairste fabrikanten

Brandstoffilter voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas

Hoofdcomponenten

Het brandstoffilter vervangen

In dit artikel kun je lezen of jouw brandstoffilter aan vervanging toe is, wat het vervangen kost (tip: zelf doen is vaak goedkoper) en hoe je het dieselfilter moet aftappen.

Functie van het brandstoffilter

Het brandstoffilter, dat in de aanzuigleiding van de motor wordt geïnstalleerd, dient om vaste deeltjes uit de brandstof te verwijderen. Het onderdeel dat als hoofdstroomfilter werkt is overwegend gevuld met een papierachtig materiaal. Zonder het brandstoffilter zouden vuile deeltjes ongehinderd in de brandstofpomp en het injectiesysteem van de motor terechtkomen, wat dure gevolgschade kan veroorzaken. Er bestaat een onderscheid tussen brandstoffilters en dieselfilters.

Vaak verkochte brandstoffilters

Automodel (benzine)
Brandstoffilter
VW Golf IV [1J] 1.4 16V Hengst Filter brandstoffilter
Opel Corsa C [F08,F68] 1.2 Twinport Topran brandstoffilter
VW Polo IV [9N] 1.2 Mann-Filter brandstoffilter
BMW 3er [E46] 320 i Hengst Filter brandstoffilter
VW Golf II [19E] 1.3 KAT Denckermann brandstoffilter

Automodel (diesel)
Brandstoffilter
Audi A4 Avant B8 [8K] 2.0 TDI Mann brandstoffilter
VW Touran [1T] 2.0 TDI Mann brandstoffilter
BMW 3er Touring [E91] 320d BOSCH brandstoffilter
Ford Galaxy III [WA6] 2.0 TDCi Hengst brandstoffilter
Mercedes-Benz M‑Klasse [W163] ML 270 CDI (163.113) Mann brandstoffilter

Benzinefilters worden met hun kunststof of lichtmetalen behuizing direct "inline" in de aanzuigleiding naar de brandstofpomp of in de drukleiding tussen pomp en injectieklep geïnstalleerd.

Vergeleken met het benzinefilter heeft het dieselfilter een patroonachtig ontwerp met aan één zijde een flens. Door zijn verticale inbouwpositie vervult hij nog een belangrijke taak: het afscheiden van water dat wordt veroorzaakt door condensatie en slechte brandstofkwaliteit.

Verstopt brandstoffilter: wat te doen?

Wanneer en hoe vaak moet het brandstoffilter worden vervangen?

Het brandstoffilter wordt regelmatig vervangen als onderdeel van het onderhoudsplan van de auto (of het filter wordt leeggepompt in geval van een dieselmotor). Als dit niet gebeurt, kan het filter bij een toenemende kilometerstand verstopt raken, wat de brandstofstroom aanzienlijk kan belemmeren. Een vervuild of zelfs verstopt filter kan onder andere een merkbare vermindering van de motorprestaties of een volledige verstopping van de brandstofstroom veroorzaken.

Oorzaken en tekenen van vervuiling

Mogelijke oorzaken kunnen zijn: slechte brandstofkwaliteit door vervuilde brandstof, lekkende brandstofleidingen of een zeer hoge kilometerstand. In de winter kan ook de zomerdiesel gaan vlokken en het filter verstoppen. Als het brandstoffilter verstopt is, kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:

 • De motor start slecht of helemaal niet, of de motor valt uit tijdens het rijden.
 • Het motorcontrolelampje gaat branden.
 • De motorprestaties nemen af.
 • Bij het intrappen van het gaspedaal schokt het voertuig onregelmatig.

Zelf het brandstoffilter vervangen

Het is meestal vrij eenvoudig om zelf het brandstoffilter van de auto te vervangen. Bij de meeste voertuigen is het brandstoffilter gemakkelijk toegankelijk. In het geval van een dieselmotor kan het filter uit het motorcompartiment worden verwijderd: het enige wat je hoeft te doen is de sensor te verwijderen en de brandstofslangen of hun klemmen los te koppelen. Benzinefilters daarentegen worden meestal aan de onderkant van het voertuig of in de motorruimte geïnstalleerd, ze bevinden zich langs de brandstofleiding. Met behulp van een hefplatform of een put in de garage is toegang tot het brandstoffilter om het te vervangen geen groot probleem. Ook hiervoor heb je geen speciaal gereedschap nodig.

Kosten voor het vervangen van een brandstoffilter

Materiaal/servicekosten
Prijs (schatting)
Brandstoffilter 10 tot 50 euro
Arbeidskosten 20 tot 150 euro
Totaal 30 tot 200 euro

De kosten voor het vervangen van het brandstoffilter kunnen per voertuig verschillen, maar over het algemeen is het relatief goedkoop om een brandstoffilter te vervangen. Dit komt mede omdat niet het hele filterhuis wordt vervangen, maar alleen het filterelement. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Aan de andere kant zijn de filters, zoals gezegd, meestal gemakkelijk toegankelijk en is er daarom slechts weinig arbeidstijd vereist.

De kosten voor een benzinefilter in OEM-kwaliteit beginnen bij ongeveer €10 en bij een voertuig met een kleine motorcapaciteit zelfs nog lager. Bij een dieselfilter zijn de kosten vanwege het ontwerp iets hoger (bijvoorbeeld door een sensor of geïntegreerde waterafscheider). Toch ben je voor een dieselfilter vaak nog minder dan €20 kwijt.

Als je het filter zelf wilt vervangen, zijn de enige extra kosten de kosten van een hefplatform. Laat je het door de garage doen, houd dan rekening met ongeveer een half uur tot een uur arbeidstijd. En afhankelijk van de fabrikant of het type brandstof en de toegang tot het filter variëren de geschatte kosten tussen de €30 en €200.

Lekkende brandstof is ontvlambaar en vormt daarom een risico op letsel. Om druk in het systeem te voorkomen, moet daarom het contact worden uitgeschakeld. Bovendien moet de gelekte brandstof achteraf worden verwijderd (bijv. met een remmenreiniger) zodat deze niet per ongeluk ontbrandt.

Een nieuwe kopen is beter dan schoonmaken

Hoewel het in principe mogelijk is om een verstopt filter te reinigen met een persluchtmondstuk, raden wij een klassieke reiniging ten zeerste af. Veel filters hebben een filterinzetstuk dat bestaat uit zeer fijne laagjes papier. Als je het schoonmaakt, zou je deze papierlagen vrijwel zeker kapot maken en dan is je brandstoffilter absoluut onbruikbaar. Gezien de lage kosten van een nieuw filter is het altijd verstandiger om een nieuwe te kopen.

Wat doe ik met water in de dieseltank?

Vroeg of laat komt er water in de diesel terecht. De maximaal toegestane waarde is 0,02%, d.w.z. 0,2 gram water per kilogram diesel. Tot deze waarde mogen zich geen motorproblemen voordoen (roest, verdunning = scheuren van de smeerfilm). Het kan echter gebeuren dat het water zich in het dieselfilter verzamelt. Dit water wordt opgevangen in een aparte ruimte in het filter. Als er een bijbehorend sensorsysteem is geïnstalleerd, kan de boordcomputer je met een foutmelding laten weten dat de maximale hoeveelheid water is bereikt. In dit geval moet het filter worden vervangen. Afhankelijk van het voertuig kan het ook zijn dat het filter via een afvoerslang of een kartelschroef aan de onderzijde moet worden afgetapt. Je kunt deze schroef gemakkelijk opendraaien en de meestal kleine hoeveelheid water handmatig laten weglopen.

Hoe vaak moet ik het dieselfilter aftappen?

De frequentie waarmee het filter moet worden afgetapt hangt af van verschillende factoren. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing of het serviceplan van de fabrikant. Hierin moet worden aangegeven of er onderhoud moet worden uitgevoerd en met welke tussenpozen. De onderhoudsintervallen kunnen variëren: van helemaal niet, elke 20.000 kilometer, tot elke 60.000 kilometer.

Als het mogelijk is om het dieselfilter handmatig af te tappen, moet deze onderhoudsstap liever te vaak dan te weinig worden uitgevoerd. Afhankelijk van je eigen rijstijl kun je dan een geschikte interval overwegen, bijvoorbeeld een driemaandelijkse controle als jouw auto hoge rijprestaties moet leveren.

Waar moet ik op letten bij het vervangen van een dieselfilter?

Het is belangrijk dat je het filter na het vervangen van het dieselfilter ontlucht, zodat er geen lucht in het injectiesysteem kan komen.

Als de verschillende leidingen niet (meer) op kleur te onderscheiden zijn, kun je markeren met nagellak in verschillende kleuren zodat er geen verwarring ontstaat.

Daarnaast moet bij het vernieuwen rekening worden gehouden met de inbouwpositie en de originele aansluitingen van het dieselfilter: zorg ervoor dat de brandstofleidingen en eventuele sensoren correct zijn aangebracht en aangesloten.

Ook belangrijk: bij de montage van het brandstoffilter moet de pijl in de stroomrichting wijzen.

Hoe ontlucht je een dieselfilter?

Om dit te doen, schakel je eenvoudigweg het contact meerdere keren aan en uit, zodat de brandstofpomp de diesel kan aanzuigen en de overtollige lucht kan verwijderen. Laat dit werk in geval van twijfel over aan het deskundige personeel van de garage. Daarna kan de motor gewoon worden gestart en staat niets het verder rijden van veel kilometers meer in de weg.

FAQ

Hoe vaak moet het brandstoffilter worden vervangen?

Volgens de specificaties in de gebruiksaanwijzing. Bij sommige dieselvoertuigen moet het brandstoffilter ook regelmatig worden afgetapt.

Wat is de oorzaak voor een verstopt brandstoffilter?

Oorzaken kunnen zijn: slechte brandstofkwaliteit door vervuilde brandstof, lekkende leidingen of een zeer hoge kilometerstand.

Kan ik het brandstoffilter zelf vervangen?

Bij de meeste voertuigen wel.

Wat kost het om het brandstoffilter te vervangen?

De materiaalkosten voor brandstoffilters liggen tussen de €10 en €50 en de kosten voor de werkzaamheden in een garage worden geschat op ongeveer €20 tot €150, zodat de totale kosten tussen de €30 en €200 liggen.

Topauswahl Brandstoffilter

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier
4.61 van 5.00 sterren

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no