1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Motor
 4. Distributieriemset

Distributieriemset voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Distributieriemset
 • 16.04.2024
  5.00
  GOED
 • 26.03.2024
  5.00
  Goede prijzen en service.
 • 25.03.2024
  5.00
  gemak van onderdelen vinden en bestellen op een adres is zeer welkom.
  Joseph - Boxtel
 • 21.03.2024
  5.00
  Heeft veel goede prijs en levering

Distributieriemset voor de populairste fabrikanten

Distributieriemset voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Motor

Hoofdcomponenten

Distributieriemset voor alle automerken

Bestel je nieuwe distributieriemset goedkoop online bij DAPARTO

In onze online prijsvergelijker vind je een ruime keuze aan distributieriemsets, geschikt voor alle gangbare automodellen. Let er bij het bestellen wel op dat je het aantal tanden dient te weten om de juiste distributieriemset te vinden.

Hoe werkt de distributieriem?

Distributieriemen (ook wel tandriemen genoemd) behoren tot de categorie van de aandrijfriemen. In de aandrijftechniek worden deze riemen gebruikt voor het overbrengen van kracht in riemtransmissies. De kracht wordt overgebracht via een gesloten band, de zogenaamde riem, die aan de binnenkant is voorzien van tanden. Deze riem loopt over een katrol, die ook een vertanding heeft, die als een bijpassend puzzelstukje perfect in het tandprofiel van de distributieriem past. Dit zorgt ervoor dat de riem niet wegglijdt. In onze webshop vind je een brede selectie distributieriemen van merken als Bosch en Blue Print.

Wat is de functie van de distributieriem

De distributieriem vormt een belangrijk onderdeel van de motorregeling voor de aandrijving van de nokkenas. Deze is verantwoordelijk voor de aansturing van de inlaat- en uitlaatkleppen van de cilinders. De distributieriem brengt de roterende bewegingen van de krukas over op de nokkenas, waarvan de nokken op hun beurt verdere transmissie-elementen aansturen. Vervolgens worden de bewegingen overgebracht naar de cilinderkleppen, die op het juiste moment worden geopend of gesloten. De distributieriem is dus een belangrijk element in een complex proces en van groot belang voor een soepel en nauwkeurig verbrandingsproces.

Bovendien zorgt de aandrijving door de distributieriem voor het aansturen van de compressor voor de airconditioning en de waterpomp.

Hoe herken je een defecte distributieriem?

In eerste instantie kun je de distributieriem zelf controleren op eventuele defecten. Aanwijzingen zoals een roetzwarte uitlaat, sterke trillingen en geluiden uit de motor en minder motorvermogen kunnen duiden op schade aan de distributieriem. Let bij een inspectie vooral op dat de riem onbeschadigd is. Er mag geen olie op zitten, en de riem mag geen krassen en scheuren hebben. Bovendien moeten de tanden volledig intact zijn. Als de distributieriem onbeschadigd is, maar de symptomen aanhouden, adviseren wij om de auto in de garage te laten controleren. Dit kan kostbare gevolgschade voorkomen.

Door de constante mechanische belasting is de riem aan slijtage onderhevig. Wij raden een regelmatige, preventieve controle van de distributieriem aan, na een afstand van 50.000 tot 75.000 kilometer. Het is raadzaam om deze controle door een gespecialiseerd garagebedrijf te laten uitvoeren, omdat het in de meeste gevallen noodzakelijk is om onderdelen van de aandrijfriem te verwijderen. Bovendien moet de distributieriem met enige regelmaat (na 60.000 - 90.000 km) worden vervangen, ook als zich geen gebreken voordoen.

Bespaar geld en koop een distributieriemset

De verschillende onderdelen van de distributieriem zijn door mechanische belasting aan slijtage onderhevig. Daarom is het vaak zinvol om bij schade aan één onderdeel een geheel nieuwe distributieriemset te kopen en de oude onderdelen te laten vervangen. In de meeste gevallen is dit goedkoper dan het vervangen van de afzonderlijke componenten en het bespaart ook tijd.

Bovendien beschermt het vervangen van de complete distributieriemset de nieuwe reserveonderdelen. Als bijvoorbeeld alleen de distributieriem wordt vervangen, kan deze zeer snel weer beschadigen door scheuren of krassen. Ook de spanrol en de riemschijf zijn namelijk aan slijtage onderhevig. Zelfs een klein defect kan de nieuwe distributieriem al beschadigen. Wij raden daarom aan om altijd een complete distributieriemset aan te schaffen in plaats van losse onderdelen.

Een ander voordeel van een complete set is dat de afzonderlijke onderdelen perfect op elkaar zijn afgestemd. Zo voorkom je dat je een niet-compatibel onderdeel bestelt of gebruikt. Als de tanden van de distributieriem en de riemschrijf niet precies in elkaar grijpen, kan het gebeuren dat de riem slipt en veel sneller slijt. Bij een defect in de riemaandrijving van de waterpomp, raden wij aan om deze naast de distributieriem aan te schaffen. Dit zorgt voor een optimale compatibiliteit tussen de twee onderdelen.

In onze prijsvergelijker kun je eenvoudig en voor een goede prijs een nieuwe distributieriemset bestellen en deze vervolgens bij de vakgarage laten installeren. Vanwege de complexiteit van de distrbutieriem raden wij aan om deze door een expert of ervaren automonteur te laten installeren. In de meeste gevallen is hiervoor een hefbrug nodig. Zorg er bij de installatie voor dat de tandriem perfect past en niet met één tand verschoven wordt. Dit kan ertoe leiden dat de timing niet meer goed is. Als de kleppen te vroeg of met vertraging worden geopend, kan dit in het ergste geval leiden tot motorschade.

Onze tips

- Neem de regelmatige onderhouds- en vervangingsintervallen goed in acht zodat je ook bij een klein defect snel kunt handelen.

- Als de distributieriem beschadigd is, is het aan te bevelen om meteen alle onderdelen te vervangen - dit bespaart tijd en geld en voorkomt nieuwe schade door versleten onderdelen.

- Onderneem in geval van schade meteen actie om kostbare gevolgen zoals motorschade te voorkomen.

Heb je nog vragen over jouw online-bestelling bij DAPARTO? Neem dan gerust contact op met ons team van experts.

Topauswahl Distributieriemset

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier
4.58 van 5.00 sterren

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no