1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas
 4. EGR-klep

EGR-klep voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

EGR-klep
 • 17.07.2023
  5.00
  had een vraag en die werd snel beantwoord
 • 11.07.2023
  5.00
  ging gemakkelijk
 • 02.06.2023
  5.00
  keurige site. voordelig onderdelen zoeken. snelle levering
 • 02.06.2023
  5.00
  ok
  Eddy - Begijnendijk Belgien

EGR-klep voor de populairste fabrikanten

EGR-klep voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas

Hoofdcomponenten

De EGR-klep vervangen: stap-voor-stap instructies

Je EGR-klep is defect en je wilt hem zelf gaan vervangen? Hier lees je hoe je het beste te werk kunt gaan, waar je op moet letten en wat de grootste obstakels zijn bij het vervangen.

In het kort:

Schematische tekening van een automotor
De EGR-klep bevindt zich op de motor.

Wat is de functie van de EGR-klep?

De EGR-klep leidt de uitlaatgassen bij gedeeltelijke belasting naar het verbrandingskanaal om de temperatuur van de uitlaatgassen te verlagen en zo de uitstoot van stikstofoxiden te verminderen.

Hoe herken ik een defecte EGR-klep?

Bij vol gas heeft je auto merkbaar minder vermogen, treden er startproblemen op en gaat het motorcontrolelampje branden.

Wat gebeurt er als ik een defecte EGR-klep niet vervang?

In dat geval zullen het inlaatkanaal, de inlaat- en uitlaatkleppen en - indien aanwezig - de turbolader geleidelijk aan sterk vervuild raken. En hiermee worden ook de reparatiekosten steeds hoger.

Symptomen van een defecte EGR-klep

Bij moderne motoren zorgt de recirculatie van uitlaatgassen voor het verminderen van het aandeel stikstofoxiden (NOx) dat tijdens de verbranding wordt geproduceerd. Omdat het merendeel van de stikstofoxiden pas bij een temperatuur van 800 °C wordt gevormd, helpt een gerichte verlaging van de verbrandingstemperatuur bij het verminderen van het NOx-gehalte van de uitlaatgassen. Het aan de verbranding toegevoegde uitlaatgas is zuurstofarm en helpt om de temperatuur laag te houden. Dit effect is alleen gewenst bij gedeeltelijke belasting. Bij een volledige belasting is het niet nodig.

Door de permanente stroom van uitlaatgassen zetten zich roet en andere verbrandingsresten op de klep wat de werking ervan belemmerd. Hij blijft geheel of gedeeltelijk open, wat verschillende gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld:

 • Het motor-indicatielampje gaat branden.
 • De auto schokt en het motorvermogen neemt af
 • Sterke, donkere uitlaatgassen.
 • Verhoogd brandstofverbruik en verhoogd stikstofoxidegehalte in de uitlaatgasmeting.

Je kunt een tijdje proberen om de EGR-klep te reinigen. Maar als blijkt dat de klep defect is, moet deze zo snel mogelijk worden vervangen.

Vervangen van de EGR-klep: stap-voor-stap instructies

In de regel bevindt de EGR-klep zich in het bovenste deel van de motor vlak bij het inlaatkanaal. Omdat de klep in de meeste auto’s een zeer vergelijkbare vorm heeft, herken je deze meestal vrij snel. Je kunt het beste voordat je de klep verwijdert een foto van de EGR-klep en alle aangesloten leidingen maken, zodat je deze bij het monteren weer correct kunt aansluiten.

De stappen in detail:

 1. Verwijder de kap (indien aanwezig).
 2. Koppel alle toevoerleidingen naar de EGR-klep los. Verwijder ook de afdichtingen.
 3. Draai de schroeven los waarmee de klep is bevestigd.
 4. Trek, indien nodig, de klep los, en verwijder de klep.
 5. Reinig roetaanslag van de leidingen (bijvoorbeeld met een gasklepreiniger van Liqui Moly), vervang de afdichtingen.
 6. Plaats het reserveonderdeel en bevestig het.
 7. Sluit de toevoerleidingen en afdichtingen opnieuw aan.
 8. Vervang indien nodig andere verwijderde onderdelen, en de kap.

Hoeveel tijd gaat het me kosten?

Het verwisselen van de EGR-klep duurt in de meeste gevallen ongeveer 30 tot 90 minuten, het hangt ervan af hoe gemakkelijk de klep te bereiken is.

Houd er rekening mee dat dit het ideale geval is. Voor sommige modellen auto’s is het vervangen van de klep een stuk complexer, soms moet de helft van de motor worden verwijderd. Bij sommige auto’s moet de EGR-klep zelfs na de installatie nog met behulp van een diagnoseapparaat worden ingeleerd. In zo’n geval moet je je auto naar de garage brengen, omdat daar alle benodigde hulpmiddelen en gereedschappen beschikbaar zijn.

Het gereedschap dat je nodig hebt om de EGR-klep te vervangen, kan per auto verschillen, maar met werkhandschoenen en een 1/4 inch doppenset kun je de plank sowieso niet misslaan.

Afbeelding: Matis75/Shutterstock.com

Topauswahl EGR-klep

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no