1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Carrosserie, plaatwerk, beglazing, montage-onderdelen
 4. Gasdemper, Achterruit

Gasdemper, Achterruit voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Gasdemper, Achterruit
 • 08.05.2023
  5.00
  erg fijne manier om auto-onderdelen te bestellen en automatisch zo voordelig mogelijk
  Bert - Leens
 • 22.03.2023
  5.00
  Duidelijke omschrijving en makkelijk filteren en prijs kwaliteit gericht.
 • 02.03.2023
  5.00
  super
 • 26.02.2023
  5.00
  prijzen vergelijkbaar, en zeer snel afgeleverd bij eerder bestelling

Gasdemper, Achterruit voor de populairste fabrikanten

Gasdemper, Achterruit voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Carrosserie, plaatwerk, beglazing, montage-onderdelen

Hoofdcomponenten

Gasveren voor alle voertuigen

Hoe werkt een achterklepdemper?

Een achterklepdemper, ook wel kofferbakdemper genoemd, werkt als een soort schokdemper en is met één uiteinde aan de achterklep bevestigd en zit met de andere kant vast aan de carrosserie van de auto. Zodra je de kofferbak opent, oefent een in de demper geïntegreerde gasdrukveer een bepaalde hoeveelheid druk uit op de achterklep, zodat deze makkelijker te openen is. Tijdens dit proces zorgt een kleine drukzuiger in de achterklep ervoor dat er geen kracht meer nodig is. De drukveer vergemakkelijkt het openen van de kofferbak en voorkomt dat de achterklep tijdens het laden weer sluit. De intensiteit van de gegenereerde trekkracht hangt onder andere af van de druk van de veer.

Om de kofferruimteklep altijd goed in balans te houden, bevinden zich dempers aan beide kanten van de klep. De klep, met een gewicht tot ongeveer 10 kg., zou zonder de twee dempers niet open blijven staan, maar ongecontroleerd naar beneden vallen. Een defecte achterklep, in het bijzonder een gasdrukveer in de achterklep die niet goed functioneert, kan daarom een potentiële bron van letsel zijn.

Wanneer moet de gasveer vervangen worden?

De gasveren in de achterklep gaan in principe meerdere jaren mee. In de loop der jaren kan de gasdruk in de veren echter afnemen door slijtage of door kleine beschadigingen in de gasveren. Dit zorgt voor een afname van de kracht waardoor de achterklepdempers de achterklep van de auto niet meer kunnen vasthouden.

Bij de meeste gasdrukveren, zowel in de achterklep als in de motorkap, is het overigens niet mogelijk om ze bij te vullen. Daarom dienen ze in geval van een defect altijd volledig te worden vervangen.

De montage en demontage van kofferbakdempers is relatief eenvoudig en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Omdat de dempers met gasdrukveer altijd per paar tegelijkertijd dienen te worden vervangen, is het raadzaam om meteen twee dempers aan te schaffen. Deze zijn al te koop voor minder dan €20. Afhankelijk van het model van de auto en de fabrikant, lopen de prijzen op tot meer dan €40. Als je de kofferbakdempers liever niet zelf vervangt, kun je ze natuurlijk ook door een gespecialiseerd garagebedrijf laten vervangen. De kosten voor het vervangen van de dempers bedragen ongeveer €20-€40 en de reparatie duurt normaal gesproken ongeveer een half uur.

Reparatie- en installatietips voor gasveren

Met behulp van het kenteken van de auto kun je bij DAPARTO de juiste gasveren of achterkleppen voor de koffer- of laadruimte selecteren. Als je besloten hebt om zelf de kofferbakdempers te vervangen, is het raadzaam om dit met z'n tweeën te doen. Eén persoon kan de achterklep omhoog houden terwijl de andere persoon de dempers vervangt.

Voor de meeste modellen is slechts een kleine hoeveelheid gereedschap benodigd, omdat ze meestal eenvoudig kunnen worden gemonteerd. Er dienen slechts enkele kleine schroeven losgedraaid te worden, zodat een geschikte schroevendraaier over het algemeen voldoende is.

Een versleten gasveer die niet meer de benodigde veerdruk heeft, is relatief eenvoudig te herkennen. Als de achterklep tijdens het sluiten zachtjes wordt ingedrukt en zonder verdere krachtinspanning vanzelf sluit, zijn de gasveren niet meer functioneel omdat ze het gewicht van de achterklep niet meer kunnen dragen. In dit geval zijn de gasveren aan vervanging toe.

Onze tips

- Het is niet al te lastig om de kofferbakdempers zelf te vervangen, maar het is wel handig om hierbij een assistent te hebben en de klus met twee personen te doen.

- Het bijvullen van de dempers is in de meeste gevallen niet mogelijk, in plaats daarvan is het aan te raden de dempers volledig te vervangen.

Topauswahl Gasdemper, Achterruit

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no