1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas
 4. Gloeibougie

Gloeibougie voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Gloeibougie
 • 03.01.2023
  5.00
  Ruime betaalbare keuze.
 • 02.01.2023
  5.00
  Goede prijzen
 • 16.12.2022
  5.00
  Snel onderdelen gevonden
 • 21.11.2022
  5.00
  prima

Gloeibougie voor de populairste fabrikanten

Gloeibougie voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas

Hoofdcomponenten

Gloeibougies voor alle voertuigen

Gloeibougies goedkoop online bestellen bij DAPARTO

Gloeibougies, ook wel gloeikaarsen genoemd, zijn online in diverse uitvoeringen beschikbaar. Je kunt kiezen voor de standaarduitvoering, maar bijvoorbeeld ook voor een gloeibougie met ingebouwde druksensor. Het loont om voor goede kwaliteit te kiezen: een goede gloeibougie biedt een langere levensduur en kan aan een hogere belasting worden blootgesteld. Kwalitatief hoogwaardige gloeibougies van merken zoals Beru, Febi Bilstein of Bosch vind je goedkoop online bij DAPARTO.

Hoe werkt een gloeibougie?

Gloeibougies worden uitsluitend voor personenauto´s met een dieselmotor gebruikt. Dieselmotoren zijn zogenaamde zelfontstekers. De zuiger zorgt ervoor dat de lucht door middel van compressie wordt verwarmd tot 700-900°C. Hierdoor komt de ingespoten brandstof vanzelf tot ontbranding. Dit kan problemen veroorzaken bij een lage buitentemperatuur, de in de verbrandingskamers opgewekte warmte is dan niet voldoende om de brandstof te ontsteken en de motor start niet.

Om ervoor te zorgen dat de motor ook in de wintermaanden betrouwbaar start, dienen gloeibougies als ondersteunende energiebron bij een koude start. In het beste geval passen ze de temperatuur aan de omgevingstemperatuur aan. De warmte die door de gloeibougies wordt opgewekt, zorgt tevens voor minder lawaai en vervuiling: de brandstof wordt volledig verbrand.

Gloeibougies bevinden zich in de cilinders van de voorkamer, wervelkamer of directe injectoren en worden via een aansluitbout bevestigd. De moderne staafgloeibougie bestaat uit een regelspoel en een verwarmingsspiraal, die ontsteekt in de verbrandingskamer. Het verwarmingselement is gemaakt van keramiek of metaal en kan hierdoor in opbouw en spanning verschillen. Het verwarmingselement van een gloeibougie begint te gloeien zodra de accu zorgt voor stroom en binnen enkele seconden kan een temperatuur van 1000°C worden bereikt. Ook bij temperaturen tot 30°C onder nul kan het voertuig in twee tot vijf seconden worden gestart. De opwarmtijd varieert afhankelijk van de diameter en lengte van de gloeibougies.

Gloeibougies zijn continu in ontwikkeling, de moderne gloeikaarsen zijn onder andere voorzien van een ingebouwde druksensor en kunnen ook naverwarmen. Moderne dieselvoertuigen zijn tegenwoordig uitgerust met een 3-fasen gloeisysteem. Nagloeiende staafgloeibougies gloeien tijdens en na het starten totdat de optimale verwarmingstemperatuur is bereikt. De duur van het nagloeien wordt bepaald door de temperatuur van de koelvloeistof of door een vaste tijd. Als het voertuig niet start, schakelt een elektronische regeleenheid de gloeibougie uit. Bovendien voorkomen gloeibougies de zogenaamde koude start die bij een koude motor kan optreden.

Wanneer zijn de gloeibougies aan vervanging toe?

Zorg voor een regelmatige controle en schaf indien nodig nieuwe gloeibougies aan. Gloeibougies zijn onderhevig aan natuurlijke slijtage. In tegenstelling tot sommige andere auto-onderdelen is de levensduur van gloeibougies niet afhankelijk van de kilometerstand van de auto. Relevanter is het gebruik van het voertuig. Als de auto voornamelijk voor korte afstanden wordt gebruikt, is de levensduur van gloeibougies aanzienlijk korter. Een daling van het ontstekingsvermogen of een motor die niet meer start, kan wijzen op een defecte gloeibougie. In zo'n geval is het noodzakelijk om nieuwe gloeibougies aan te schaffen.

Bij de montage van gloeibougies is het belangrijk dat het (door de fabrikant van voertuig of gloeibougie) voorgeschreven aanhaalmoment in acht wordt genomen. Als de gloeibougie niet op het juiste aanhaalmoment wordt vastgedraaid, kan er compressieverlies ontstaan wat zorgt voor startproblemen. Let er bovendien op dat de juiste installatieprocedures voor de verschillende soorten bougies worden gebruikt.

Onze tips

- Vervang gloeibougies alleen zelf als je over het benodigde gereedschap en de juiste kennis beschikt. Je kunt gloeibougies ook goedkoop online bestellen en laten vervangen bij je eigen gespecialiseerde garagebedrijf.

- Je kunt de cilinder waarin de gloeibougie dient te worden vervangen bepalen door te testen met een stroommeter.

- Zelfregulerende gloeibougies verhogen de weerstand als de temperatuur stijgt. Kies je voor dit type gloeibougies, dan heb je een geïntegreerde bescherming tegen oververhitting.

- Als in de auto een gloeisysteem voor nagloeiende staafgloeibougies aanwezig is, koop dan ook gloeibougies van dit type.

Heb je nog vragen over jouw online-bestelling bij DAPARTO? Neem dan gerust contact op met ons team van experts.

Topauswahl Gloeibougie

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no