1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas
 4. Gloeibougie

Gloeibougie voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Gloeibougie
 • 23.05.2024
  5.00
  Snelle levering, keuze in budget of premium artikelen en rekend voor jouw de goedkoopste deal uit. Super site
 • 24.04.2024
  5.00
  zeer uitgebreide en duidelyke webshop met topproducten en topleveranciers voor my een fyne ervaring !
 • 21.04.2024
  5.00
  Ik ken jullie pas twee weken, en vindt dat jullie werken met goede merken en prijzen. Plus dat de onderdelen voor mijn Picasso van 2001 nog te vinden zijn. ik ben ook tevreden over de verzending, en de verpakking. Voor mij moet er niks verbeteren. Moet binnenkort nog iets bestellen, en zal dat waarschijnlijk ook bij jullie doen. De vriendelijke groeten van Arnold uit Belgie.
  Arnold - Putte-Kapellen Belgie
 • 16.04.2024
  5.00
  GOED

Gloeibougie voor de populairste fabrikanten

Gloeibougie voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas

Hoofdcomponenten

Gloeibougies vervangen: stapsgewijze instructies

Welke dieselrijder kent het niet, de angst om gloeibougies te vervangen? Op internet doen veel horrorverhalen de ronde over afgebroken gloeibougies met dure reparaties aan de cilinderkoppen als gevolg. Maar als je de montage-instructies nauwlettend volgt, kan motorschade jou bespaard blijven. Doel van dit artikel is om de angst voor het vervangen van gloeibougies te verminderen zodat ook jij, indien nodig, je gloeibougies zelf durft te vervangen.

Functie van de gloeibougies

De gloeibougie dient in de eerste plaats als koudstartinrichting in dieselmotoren. In tegenstelling tot een bougie ontsteekt de gloeibougie niet het brandstof-luchtmengsel, maar gebruikt een gloeidraad om de verbrandingskamer (vroeger ook wel de "voorkamer" genoemd) van de dieselmotor, en dus ook het brandstof-luchtmengsel, te verwarmen. Door deze verwarming krijgt het brandstof-luchtmengsel de energie of warmte die het mengsel mist voor zelfontbranding bij een koude start. Zodra de dieselmotor op bedrijfstemperatuur is, zijn de thermische energie van het motorblok en de warmte die door de compressie van het mengsel wordt gegenereerd, voldoende voor zelfontbranding.

Schematische tekening van een automotor
De gloeibougies bevinden zich in de motor.

Bij modernere dieselmotoren wordt de gloeibougie ook gebruikt om de uitlaatgassen en geluidsemissies tijdens het opwarmen te verminderen. Hiervoor blijven moderne bougies tot wel drie minuten gloeien. Sommige gloeibougies hebben ook interne sensoren om de druk in de verbrandingskamer te meten.

Defecte gloeibougies herkennen

Gloeibougies hebben geen vervangingsinterval en je hoeft ze dus alleen te vervangen als ze defect zijn. Het is echter aan te raden om ze elke 60.000 km te vervangen.

Omdat de gloeibougie tegenwoordig een relevante component voor de uitstoot van uitlaatgassen is, wordt de bougie door het motormanagementsysteem gecontroleerd. Als de regeleenheid een fout detecteert, gaat het motorcontrolelampje (MIL) in het instrumentenpaneel branden. In dit geval kan de defecte gloeibougie door middel van een diagnosetest duidelijk worden geïdentificeerd, waarna je indien nodig alleen de defecte gloeibougie hoeft te vervangen.

Opmerking: afhankelijk van de autofabrikant kan het activeren van het motorcontrolelampje, ook als het "slechts" om een defecte gloeibougie gaat, ertoe leiden dat de motorregeleenheid in de noodmodus gaat en je de auto alleen nog met aanzienlijk vermogensverlies en verhoogd verbruik kunt verplaatsen.

De klassieke symptomen van defecte gloeibougies zijn:

 • Een rokerige start
 • Haperende startfase
 • De accu loopt leeg, een lange start
 • De motor loopt hard en onregelmatig
 • De motor start pas na verschillende startpogingen
 • De motor start alleen met een sterke geur

Vaak realiseren dieselrijders zich pas tegen het einde van het jaar, als de buitentemperaturen lager zijn, dat er iets mis is met hun gloeisysteem. Defecte gloeibougies komen dan vooral tot uiting in een slecht startgedrag en een schokkende motor na het starten.

Gloeibougies controleren

Sinds 2001 zijn alle nieuwe auto's uitgerust met de wettelijk voorgeschreven en genormaliseerde Europese boorddiagnose EOBD. De EOBD controleert alle voor de uitlaatgassen relevante onderdelen en is voor alle autofabrikanten gelijk.

Als je wilt weten of en welke gloeibougie defect is, dan kun je dit in de meeste gevallen heel eenvoudig doen met een goedkoop diagnoseapparaat dat geschikt is voor EOBD en de bijbehorende app op je smartphone. Anders kun je de gloeibougies ook handmatig controleren met de goedkoopste multimeter uit de dichtstbijzijnde bouwmarkt. Ga in dit geval als volgt te werk:

 1. Beveilig de auto tegen wegrollen, zet de motor af en open de motorkap.

  Opmerking: laat de sleutel niet in de auto zitten! Sommige voertuigen vergrendelen zichzelf na een bepaalde tijd.

 2. Leg de bougies bloot.

  Vaak is het voldoende om de motorafdekking, die er vaak alleen maar is ingeplugd, omhoog te trekken. Een snelle zoektocht op internet helpt meestal bij het vinden van de exacte locatie.

 3. Trek de stekker eruit.

  De meeste gloeibougies hebben een eenvoudige 1-polige connector die je er gemakkelijk uit kunt trekken. Het motorblok dient als de minpool of massa.

 4. Stel de juiste weerstand in.

  De multimeter moet zijn ingesteld op het kleinste meetbereik voor weerstand (ohm). Bij de goedkopere multimeters is dat 200 ohm.

 5. Meet de gloeibougies door.

  Hiervoor houd je een meetpunt tegen het motorblok en het andere meetpunt tegen het contact van de gloeibougie (schroefdraad op het uiteinde van de gloeibougie). De weerstand van een intacte gloeibougie moet tussen de 0 en 1 ohm liggen. Een doorgebrande gloeibougie daarentegen heeft een hele hoge weerstand, die meestal niet meetbaar is.

Aangezien je in de meeste gevallen meerdere cilinders en dus ook meerdere gloeibougies hebt, is het zinvol om de afzonderlijke meetresultaten met elkaar te vergelijken en op basis daarvan conclusies te trekken over het functioneren van de afzonderlijke gloeibougies.

Weerstandsmetingen mogen alleen rechtstreeks op de component uitgevoerd worden wanneer de connector eruit is gehaald, anders kunnen andere elektronische componenten beschadigd raken.

Als je geen afwijking constateert, kun je ook controleren of er überhaupt spanning op de gloeibougies staat. Om dit te doen, zet je de multimeter op 20 volt en meet je vanaf de stekker van de gloeibougie tot aan het motorblok. Hiervoor moet je de stekkers van alle gloeibougies loskoppelen. Het is het beste om een tweede persoon het contact kort te laten inschakelen, aangezien de regeleenheid slechts korte tijd spanning op de gloeibougies zet. De spanning moet ongeveer 12V of -12V zijn. Afhankelijk van hoe de multimeter is aangesloten.

Opmerking: als het motorcontrolelampje nog niet brandt, moet je de voedingsspanning nog niet meten, aangezien het motorcontrolelampje daarna zeer waarschijnlijk gaat branden.

Gevaren door defecte gloeibougies

Naast schokken, eventueel vermogensverlies en slecht startgedrag, vormt een defecte gloeibougie in eerste instantie geen direct gevaar voor lijf en leden. De startmotor en de accu kunnen echter door het te lange startproces beschadigd raken. Op de lange termijn hebben alle onderdelen van de uitlaatgasnabehandeling hieronder te lijden. De katalysator, het roetfilter en de EGR-klep raken snel verstopt met roet en moeten mogelijk worden vervangen. Lambdasensoren, uitlaat- en inlaatkleppen en de turbolader kunnen ook worden beïnvloed door de verhoogde roetbelasting en, in een later stadium, ook door de verstopping van de uitlaatgasnabehandelingssystemen door de verhoogde thermische belasting.


Meer informatie:

EGR-klep reinigen

Lambdasonde vervangen: stapsgewijze instructies


Stapsgewijze instructies voor het vervangen van defecte gloeibougies

 1. Zorg ervoor dat de motor warm loopt, d.w.z. op bedrijfstemperatuur komt.
 2. Beveilig de auto tegen wegrollen, zet de motor af en open de motorkap.
  Let op: laat de sleutel niet in de auto zitten. Sommige voertuigen vergrendelen zichzelf na een bepaalde tijd.
  Voorzichtig: alle onderdelen in de motorruimte zijn nu zeer warm en je kunt je gemakkelijk verbranden.
 3. Vaak volstaat het om de motorafdekking, die in de meeste gevallen alleen is ingeplugd, omhoog te trekken om de gloeibougies bloot te leggen. Een snelle zoekopdracht op internet helpt meestal om de exacte locatie van de gloeibougies te vinden.
 4. De meeste gloeibougies hebben een eenvoudige 1-polige connector die je er gemakkelijk uit kunt trekken. Het motorblok dient als de minpool of massa.
 5. Nu moeten eerst alle gloeibougies met een injector- en gloeibougie-verwijderaar worden ingespoten. De injector- en gloeibougie-verwijderaar moet ongeveer 10 minuten inwerken. Door de injector en gloeibougie-verwijderaar rechtstreeks op de gloeibougie te spuiten, wordt de gloeibougie gekoeld. Als gevolg van de afkoeling krimpt de gloeibougie en komt de schroefdraad een beetje los te zitten. Hierdoor kan de kruipolie dieper in de schroefdraad doordringen.
 6. Na een korte inwerktijd kun je proberen om de gloeibougies voorzichtig los te maken en te verwijderen. Net zoals je gloeibougies altijd met een momentsleutel moet aandraaien, moet je gloeibougies ook met een momentsleutel losdraaien. Bij goede gloeibougies wordt daarom niet alleen het aanhaalmoment aangegeven, maar ook het breekmoment waarbij de gloeibougie afbreekt.
 7. Na het verwijderen raden we aan om de boring van de gloeibougie met een geschikte ruimer schoon te maken. De ruimer dient altijd met vet te worden ingesmeerd, zodat de resten niet in de motor vallen, maar naar buiten worden getransporteerd.
 8. Zorg ervoor dat de as en de schroefdraad van de nieuwe gloeibougies met gloeibougievet worden ingevet. Dit montagevet voor gloeibougies vergemakkelijkt niet alleen de montage, maar ook de latere demontage.
 9. Schroef nu de gloeibougies met de hand in de cilinderkop en draai ze vervolgens aan tot het juiste aanhaalmoment volgens de instructies van de fabrikant. Steek nu de pluggen er weer in en bevestig alles wat gedemonteerd is.
Schroefdraad gloeibougie Aanhaalmoment Breekmoment
M8 10 nm 20 nm
M9 12 nm 22 nm
M10 15 nm 35 nm
M12 22 nm 45 nm

Als de gloeibougie niet kan worden losgedraaid, is het raadzaam om alles weer in elkaar te zetten en de hele procedure een dag later nog eens te herhalen.

Oude gloeibougies weggooien

Nu je de gloeibougies hebt vervangen, sta je voor het volgende probleem. Wat moet je doen met de oude gloeibougies? Gloeibougies en andere reserveonderdelen horen in principe niet bij het huisvuil. Normaal gesproken zijn fabrikanten van elektrische of elektronische apparaten verplicht om oude apparaten terug te nemen. Dit geldt echter in het algemeen niet voor reserveonderdelen en dus ook niet voor gloeibougies. Dat is de reden waarom de meeste recyclingcentra geen defecte auto-onderdelen meer accepteren, en de enige optie is om de gloeibougies als schroot in te leveren bij een schroothandelaar of autorecycler. Niemand zal je echter geld betalen voor deze kleine hoeveelheid schroot. Als je zelf veel aan de auto doet, is het de moeite waard om schroot te verzamelen en dat op een later moment in te leveren.

FAQ

Welke gloeibougie moet ik kopen?

De bekendste fabrikanten van gloeibougies zijn BERU, Bosch, NGK en Denso.

Kan ik blijven rijden met defecte gloeibougies?

Ja, maar op de lange termijn kunnen de startmotor en de accu, en ook alle uitlaatgasnabehandelingssystemen beschadigd raken.

Wat kost het vervangen van een gloeibougie bij de garage?

Dat hangt vooral af van het aantal gloeibougies. Met een 4-cilindermotor kun je in een onafhankelijke garage rekenen op ongeveer €100 tot €300.

Hebben gloeibougies een vervangingsinterval?

Nee, gloeibougies zijn aan slijtage onderhevig, maar ze moeten de hele levensduur van de auto meegaan, net als een koppeling. Het wordt echter aanbevolen de gloeibougies om de 60.000 km te vervangen, net als bougies.

Moet ik de cilinderkop demonteren als er een gloeibougie afbreekt?

Nee, er is speciaal gereedschap om de schroefdraad in de cilinderkop te repareren wanneer deze is gemonteerd.

Heb ik een nieuwe cilinderkop nodig als de gloeibougie afbreekt?

Nee, de cilinderkop is te repareren met het juiste gereedschap.

Afbeelding: Matis75/Shutterstock.com

Topauswahl Gloeibougie

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier
4.61 van 5.00 sterren

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no