1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Carrosserie, plaatwerk, beglazing, montage-onderdelen
 4. Koplamp

Koplamp voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Koplamp
 • 15.02.2024
  5.00
  Super prijzen voor kwaliteit producten. Relatief snel ontvangen vanuit Duitsland
 • 05.02.2024
  5.00
  Goede prijzen en service.
 • 04.02.2024
  5.00
  Lost of suppliers to choose from and and works very well
 • 22.12.2023
  5.00
  goede service

Koplamp voor de populairste fabrikanten

Koplamp voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Carrosserie, plaatwerk, beglazing, montage-onderdelen

Hoofdcomponenten

Koplampen voor alle voertuigen

Bouw en gebruik van koplampen

Koplampen vormen een integraal onderdeel van elke auto en behoren tot de veiligheidsrelevante onderdelen. Ze stralen in principe uit in de rijrichting en worden vooral gebruikt om de route te verlichten. Hiermee verhogen ze de veiligheid tijdens het rijden, omdat obstakels zelfs in het donker te zien zijn.

Autokoplampen vereisen over het algemeen een lichtbron zoals een elektrisch aangedreven lamp of een gloeilamp. Sinds 1925 worden gloeilampen gebruikt die grootlicht en dimlicht combineren. Afhankelijk van het ontwerp zit er een reflector of een lens in de koplampen. Deze zorgen voor verspreiding van het door de koplamp gegenereerde licht.

Verschillende soorten koplampen

- Volledige LED-koplampen: LED-koplampen gebruiken lichtdioden in plaats van lampen. In tegenstelling tot halogeenverlichting verbruiken LED-lampen slechts de helft van de energie. Bovendien bedraagt de levensduur van LED-lampen ongeveer 10.000 uur, wat bijna voldoende is voor de levensduur van een auto. LED-koplampen brengen meestal echter extra kosten met zich mee en in geval van een defect moet vaak de gehele module worden vervangen.

- Xenon-koplampen: Xenon-koplampen worden verlicht door xenongas in een hele kleine verbrandingskamer te verbranden. Na ontsteking veroorzaakt het xenongas een lichtstroom. De levensduur van xenon-koplampen is ongeveer vier keer zo lang als die van halogeenlampen. Bovendien zorgen xenon-koplampen een veel helderder licht, dat lijkt op daglicht. En ze produceren twee keer zoveel licht als halogeenlampen. Xenon-koplampen behoren echter zelden tot de basisuitrusting en worden in de meeste gevallen tegen een meerprijs geleverd.

- Halogeenkoplampen: Halogeenlampen zijn de klassieke koplampen. Dit type koplampen behoort tot de standaarduitrusting van de auto, daarom is het ook de goedkoopste optie. Het ontwerp van de halogeenlamp is vergelijkbaar met dat van gloeilampen. Dit type koplamp bestaat uit parkeerlicht, dimlicht en grootlicht, waarbij voor het parkeerlicht kleinere, iets zwakkere lampen worden gebruikt.

Symptomen en oorzaken van defecte koplampen

Goed functionerende en optimaal afgestelde verlichting is essentieel voor een veilige autorit. De koplampen moeten daarom jaarlijks aan een verlichtingstest worden onderworpen. Mogelijke defecten kunnen ontstaan als gevolg van slijtage door invloeden van buitenaf, zoals roest. Ook kan de gloeilamp doorbranden. Schade door warmte en trillingen is ook mogelijk en kan zorgen voor scheuren of krassen op de behuizing. Een ander mogelijk defect is als de lichttransmissie wordt verstoord en het licht niet aangaat of zich automatisch uitschakelt. Ook als de koplamp van binnenuit beslaat of als de behuizing zichtbaar beschadigd is, moet goed worden gecontroleerd of de koplamp nog goed functioneert.

Je kunt allereerst de behuizing van buitenaf inspecteren en de werking van de koplampen controleren, zoals in- en uitschakelen. Als de storing optreedt zonder dat er een zichtbaar extern defect is, verwijder dan het glas van de koplamp en trek voorzichtig aan de lamp om deze te testen. Als de lamp beschadigd of doorgebrand is, kun je deze eenvoudig vervangen voor een nieuwe lamp. Om de contactpunten van de lichtbron te controleren, kun je een testlampje aansluiten en testen.

Waar moet ik op letten bij het vervangen van defecte koplampen?

Vervanging is noodzakelijk als de lamp ernstig beschadigd is. In de meeste gevallen is een reparatie echter voldoende om de functionaliteit te herstellen. Zo is, om krassen en sporen van slijtage te verwijderen, polijsten normaal gesproken voldoende. Als de koplamp toch vervangen moet worden, verwijder dan eerst het rooster voor de koplamp. Vervolgens kun je de twee schroeven verwijderen en de lamp voorzichtig uit de houder verwijderen. Vergeet ook niet om de bedrading van de lamp los te koppelen. Plaats nu een nieuwe lamp en herhaal de vorige stappen in omgekeerde volgorde.

Koplampen vervangen

Let er bij de aanschaf van een nieuwe koplamp op dat de lamp is goedgekeurd volgens de internationaal geldende ECE-norm. Een overtreding van deze norm, zoals het gebruik van te felle lichten, kan leiden tot hoge boetes. Vervolgens is het zaak exact hetzelfde type koplampen te kopen. Een halogeenkoplamp kan bijvoorbeeld alleen worden vervangen door een halogeen -reserveonderdeel.

Nadat je de nieuwe koplamp hebt geplaatst, is het noodzakelijk om de hoogte van de koplamp door een specialist opnieuw te laten instellen. Hij beschikt over de benodigde apparatuur en expertise om de afstelling van de koplampen te bepalen te meten en de lampen door te meten.

Controleer na het vervangen ook de werking van de mistlampen in combinatie met de nieuwe koplampen. De kwaliteit van de koplampen is heel belangrijk om de veiligheid tijdens het rijden te garanderen. Kies dan ook nooit voor goedkopere imitatieproducten, de prestaties en levensduur van deze lampen zijn niet te vergelijken met originele merkproducten. Bij DAPARTO vind je scherp geprijsde onderdelen voor alle soorten koplampen. Het assortiment omvat xenon-, LED- en halogeenkoplampen, die veilig rijden mogelijk maken.

Onze tips

- Wij raden aan om de koplampen en de koplampafstelling minimaal eenmaal per jaar te laten testen.

- Let erop dat de koplampen altijd over een ECE-keurmerk dienen te beschikken, het overtreden van de ECE-norm kan aanzienlijke boetes opleveren.

- De koplampen dienen na vervanging door een specialist te worden doorgemeten en afgesteld.

- Laat je niet misleiden door goedkope merkloze producten, deze zijn qua prestaties en levensduur meestal niet te vergelijken met de kwalitatief veel betere merkproducten.

Heb je nog vragen over jouw online-bestelling bij DAPARTO? Neem dan gerust contact op met ons team van experts.

Topauswahl Koplamp

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no