1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Versnellingsbak, koppeling, startmotor
 4. Koppelingsset

Koppelingsset voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Koppelingsset
 • 16.04.2024
  5.00
  GOED
 • 26.03.2024
  5.00
  Goede prijzen en service.
 • 25.03.2024
  5.00
  gemak van onderdelen vinden en bestellen op een adres is zeer welkom.
  Joseph - Boxtel
 • 21.03.2024
  5.00
  Heeft veel goede prijs en levering

Koppelingsset voor de populairste fabrikanten

Koppelingsset voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Versnellingsbak, koppeling, startmotor

Hoofdcomponenten

Koppeling voor alle auto´s

De koppeling is een centraal, handmatig bedieningselement in de auto waar je waarschijnlijk sinds je rijlessen niet meer over na hebt gedacht. Heb je je ooit afgevraagd hoe de koppeling precies werkt? De koppeling vormt een deel van de aandrijflijn die ervoor zorgt dat het motorvermogen van de auto wordt overgebracht naar de versnellingsbak. Door het koppelingspedaal in te trappen, onderbreek je de krachtstroom tussen motor en transmissie. Dankzij de koppeling kun je vanuit stilstand soepel wegrijden, schakelen en stilstaan zonder de motor af te hoeven zetten.

De functie en levensduur van de koppeling

De koppeling brengt het koppel van de motor over op de versnellingsbak. Wanneer het koppelingspedaal volledig is ingedrukt, wordt de kracht via het vliegwiel van de motor, de koppelingsplaat en de drukplaat door middel van wrijving op de ingaande as overgebracht. De drukkracht van de koppelingsplaat die verticaal op de drukplaat werkt, wordt gegenereerd door veerkracht. Naast diverse varianten van de klassieke frictiekoppeling bestaat er ook natte koppeling, multiplaatskoppeling en centrifugaalkoppeling.

Hoewel de koppelingsset wordt beschouwd als een slijtage-onderdeel van de aandrijflijn, hoeft deze alleen te worden vervangen bij een storing. De levensduur van de koppeling is niet duidelijk vast te stellen en hangt onder andere af van de rijstijl. Als je "ruw" met de koppeling omgaat, zal deze het vroeg of laat gaan begeven. Bij de garage moeten de motor en versnellingsbak meestal volledig worden verwijderd om de koppeling te vervangen.

Door rekening te houden met een paar basisregels gaat met een beetje geluk de originele koppeling de gehele levensduur van de auto mee:

- Probeer het laten “slijpen” van de koppeling zoveel mogelijk te vermijden.

- Zorg ervoor dat de auto niet boven het door de fabrikant aangegeven maximumgewicht wordt beladen.

- Gebruik op hellingen de rem in plaats van te wachten met een slijpende koppeling.

- Laat je voet tijdens het rijden niet op het pedaal rusten en raak het niet permanent aan.

- Sla geen versnellingen over bij het schakelen.

- Ook grote temperatuurschommelingen, mechanische slijtage en olieverlies kunnen de koppeling beschadigen.

Hoe herken ik een defecte koppeling?

Als de koppeling niet goed werkt, brengt deze onvoldoende vermogen aan de motor over. Je hebt dan het gevoel dat de koppeling slipt. De reden hiervoor is dat de contactdruk tussen de koppelingsplaat en de wrijvingsplaat te zwak is. Dit kan, vooral op de snelweg, zorgwekkende gevolgen hebben. Bij het accelereren naar vol gas werkt de nieuwe versnelling niet. Als je in zo'n geval midden in een inhaalmanoeuvre zit, kun je hierdoor in paniek raken en geen rationele beslissingen meer nemen. Neem symptomen zoals het slippen van de koppeling dus onmiddellijk serieus.

Als je twijfelt, kun je vrij eenvoudig controleren of de koppeling slipt. Start de motor, trek de handrem aan en trap de koppeling volledig in. Vervolgens schakel je de derde of vierde versnelling in en rem met je rechtervoet. Als je de koppeling nu heel langzaam op laat komen, merk je of deze bij het optrekken wegslipt. Als de motor dan niet afslaat, is dit waarschijnlijk het gevolg van zware slijtage. Dan moet de koppeling worden vervangen.

Heb je een nieuwe koppeling nodig? Bij DAPARTO kun je eenvoudig aanbiedingen vergelijken en voor een goede prijs een nieuwe koppelingsset bestellen, bijvoorbeeld van de bekende fabrikanten Sachs, NK, JP Group en LuK.

Topauswahl Koppelingsset

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier
4.58 van 5.00 sterren

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no