1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas
 4. Luchtmassameter

Luchtmassameter voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Luchtmassameter
 • 16.04.2024
  5.00
  GOED
 • 26.03.2024
  5.00
  Goede prijzen en service.
 • 25.03.2024
  5.00
  gemak van onderdelen vinden en bestellen op een adres is zeer welkom.
  Joseph - Boxtel
 • 21.03.2024
  5.00
  Heeft veel goede prijs en levering

Luchtmassameter voor de populairste fabrikanten

Luchtmassameter voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas

Hoofdcomponenten

Luchtmassameters voor alle automerken

Luchtmassameter goedkoop online bestellen bij DAPARTO

De luchtmassameter is een van de slijtageonderdelen van de auto. Kies daarom, om vroegtijdige slijtage te voorkomen, bij de aanschaf voor merkfabrikanten. Bij DAPARTO vind je kwalitatief hoogwaardige merkonderdelen van BOSCH, HELLA en PIERBURG.

De functie van luchtmassameters in het motormanagement

Luchtmassameters worden gebruikt in de regel- en meettechniek om de luchthoeveelheid van de zogenaamde massastroom te bepalen. De massastroom is de massa van de lucht per tijdseenheid. De luchtmassameter is dus een debietmeter (stroommeter).

De luchtmassameter, ook wel luchtmassasensor genoemd, vormt een belangrijk onderdeel van het motormanagement van de auto. Het kleine onderdeel bevindt zich tussen het luchtfilterhuis en het inlaatspruitstuk en is bevestigd in het midden van de luchtstroom. De sensor meet de hoeveelheid lucht die de motor in stroomt, evenals de vochtigheid en de temperatuur van de inlaatlucht en geeft de verzamelde parameters door aan het motormanagementsysteem. Deze berekent vervolgens de benodigde hoeveelheid brandstofinjectie. Dit optimaliseert het verbrandingsproces en verhoogt het rendement. Dit proces is belangrijk om aan de voorgeschreven uitlaatgasnormen te voldoen en de schadelijke uitstoot te verminderen.

De luchtmassameter wordt vaak ten onrechte aangeduid als een luchtstroommeter. De luchtmassameter is de opvolger is van de luchtstroommeter in moderne auto´s, maar er is een groot verschil tussen de twee componenten. De luchtstroommeter meet alleen het volume van de aangezogen inlaatlucht, maar er volgt geen aanpassing en optimalisatie van het lucht-brandstofmengsel.

Hittedraad- en hittefilm-luchtmassameter

Er zijn twee soorten luchtmassameters. Het oudere ontwerp is de zogenaamde hittedraad-luchtmassameter. Deze bevat een hittedraad die op temperatuur wordt gehouden door een elektrische stroom die door de draad stroomt. Kort nadat de motor is uitgeschakeld wordt de hittedraad schoongebrand, dit gebeurt met behulp van zeer hoge temperaturen rond de 1000 °C. In het nieuwere ontwerp, de hittefilm-luchtmassameter, neemt een sensor de functie van de draden over. Op de sensorplaat zit een dunne weerstandsfilm, de hittefilm. Deze houdt de sensorplaat continu warm en voorkomt afkoeling door de langsstromende lucht.

Hittedraad-luchtmassameters komen momenteel vaker voor dan de nieuwere hittefilm luchtmassameters.

Hoe herken ik een defecte luchtmassameter?

Om schade te voorkomen en defecten in een vroeg stadium te herkennen, moet de luchtmassameter regelmatig (op professionele wijze) worden gecontroleerd. Dit is echter niet eenvoudig, omdat vooral kortstondige defecten vaak moeilijk te detecteren zijn. In de meeste gevallen is het daarom noodzakelijk om de gemeten waardeblokken met een proefrit te controleren.

Door de constante belasting, onder andere door de hitte, zijn luchtmassameters onderhevig aan natuurlijke slijtage. Maar schade kan ook het gevolg zijn van motortrillingen. En zelfs een doorlaatbaar luchtfilter kan leiden tot een defect, omdat vuil zoals stofdeeltjes, spatwater en olienevel niet meer buitengehouden kunnen worden en schadelijk zijn voor de sensor.

Een storing in de luchtmassameter kun je opmerken aan verschillende symptomen. Als de motorprestaties bij een laag toerental merkbaar afnemen, kan dit te maken hebben met schade aan de luchtmassameter. In zulke gevallen kan ook de maximumsnelheid niet meer worden bereikt. Een schok van de auto tijdens het rijden kan ook wijzen op een defecte luchtmassameter. Bij auto´s met een automaat kan de kick-downfunctie bij schade uitvallen. Heb je een defecte luchtmassameter? Schaf dan onmiddellijk een nieuwe aan en laat de oude vervangen.

Wanneer moet je een nieuwe luchtmassameter kopen?

De genoemde symptomen kunnen duiden op schade aan de luchtmassameter, maar zijn geen duidelijke indicatie. Ze kunnen namelijk ook worden veroorzaakt door schade aan een ander auto-onderdeel. Probeer daarom eerst schade aan andere onderdelen uit te sluiten. Bezoek hiervoor een gespecialiseerd garagebedrijf dat over de nodige knowhow en apparatuur beschikt om eventuele schade aan de luchtmassameter te kunnen identificeren. Als de luchtmassasensor vervangen moet worden, vind je een breed scala aan goede reserveonderdelen in onze onlineshop. In de prijsvergelijker van DAPARTO bestel je voor een goede prijs online een nieuwe luchtmassameter.

Let op: De reparatie moet door een specialist worden uitgevoerd. Een luchtmassameter is bijzonder gevoelig en kan tijdens de installatie gemakkelijk worden beschadigd. Wij raden daarom aan om de meter niet zelf te repareren.

Om verdere schade te voorkomen en de levensduur van de vervangende luchtmassameter te verlengen, raden wij aan om tegelijkertijd het luchtfilter te vervangen. Vuil dat door een doorlaatbaar luchtfilter in de luchtmassameter terechtkomt, kan de sensor beschadigen.

Onze tips:

- Laat de luchtmassameter regelmatig door een gespecialiseerd garagebedrijf controleren.

- Bij schade raden wij aan om ook het luchtfilter te vervangen om verdere schade te voorkomen.

- Aangezien luchtmassameters zeer gevoelige onderdelen zijn, moet het vervangen door een gespecialiseerde garage gedaan worden.

Heb je nog vragen over jouw online-bestelling bij DAPARTO? Neem dan gerust contact op met ons team van experts.

Topauswahl Luchtmassameter

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier
4.58 van 5.00 sterren

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no