1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Koeling, verwarming, airconditioning, wisselstroomdynamo
 4. Radiateur

Radiateur voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Radiateur
 • 15.02.2024
  5.00
  Super prijzen voor kwaliteit producten. Relatief snel ontvangen vanuit Duitsland
 • 05.02.2024
  5.00
  Goede prijzen en service.
 • 04.02.2024
  5.00
  Lost of suppliers to choose from and and works very well
 • 22.12.2023
  5.00
  goede service

Radiateur voor de populairste fabrikanten

Radiateur voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Koeling, verwarming, airconditioning, wisselstroomdynamo

Hoofdcomponenten

Koeling voor alle automerken

Waar zit het koelsysteem van de motor en hoe werkt het?

Het koelsysteem van de motor maakt deel uit van het waterkoelsysteem en bevindt zich aan de voorzijde van het motorcompartiment tussen het radiatorrooster en de motor in. De waterkoeler heeft als taak om de warmte die ontstaat door de verbranding in de motor af te voeren.

De motorkoeling bestaat uit een systeem van buizen en vinnen die het oppervlak vergroten en hiermee een efficiënte koeling mogelijk maken. Het warme koelwater van de motor stroomt door de koeling en de luchtstroom absorbeert de warmte. Er is een ventilator direct op de motorkoeling gemonteerd die de luchtstroom in stand houdt in geval van file of stilstaand verkeer.

De koelvloeistof voor de motorkoeling bestaat uit een mengsel van water en antivries. Dankzij deze samenstelling kan de warmte effectief en gelijkmatig worden afgevoerd.

Wanneer moet de motorkoeling worden vervangen, en hoe merk je een defect op?

Bij een regelmatig onderhoud van het koelsysteem is de levensduur van de motorkoeling in principe langer dan van de auto. Door de positie voor in de auto is de motorkoeling echter gevoelig voor steenslag, strooizout en andere invloeden van buitenaf. Bij vrijwel elke botsing met schade aan de voorzijde van de auto wordt ook de waterkoeling aangetast.

Een defect kun je opmerken door slechte koelprestaties, een permanent draaiende radiatorventilator of bijvoorbeeld een verhoogde motortemperatuur. Ook het lekken van koelvloeistof dat zorgt voor de typische zoete geur die je tot in de auto kunt ruiken, of de beroemde plas onder de auto kan wijzen op een lekkend koelsysteem. Als de motor te warm wordt, gaat het lampje voor de koelvloeistoftemperatuur in de snelheidsmeter branden. In dit geval dien je de motor zo snel mogelijk uit te schakelen om gevolgschade te voorkomen.

Als de koeling niet meer goed functioneert en de motor oververhit raakt, kan dit ernstige schade veroorzaken. Vaak brandt de cilinderkoppakking door.

Zichtbare schade aan de motorkoeler is bijvoorbeeld het lekken van koelvloeistof door steenslag, ongelukken, corrosie of een lekkende slangaansluiting. Ook vervuiling in de koeling kan de doorstroming van de koelvloeistof belemmeren en zo voorkomen dat de warmte efficiënt wordt afgevoerd. Vervuiling van buitenaf, bijvoorbeeld door insecten, kan de warmteafvoer ook beïnvloeden.

Hoe vervang je een motorkoeler en hoe kun je die repareren?

Als de motorkoeler aan de buitenkant vuil is, kun je deze met een zachte waterstraal reinigen. Wordt het defect aan de koeling veroorzaakt door corrosie of een breuk? Dan moet de koeler worden vervangen. Kleinere gaten of lekken kunnen ook tijdelijk worden gerepareerd door te solderen of de gaatjes af te dichten met radiatorafdichtmiddel.

Laat het vervangen van de motorkoeling over aan een ervaren automonteur of een gespecialiseerd garagebedrijf. De montage is afhankelijk van het type auto. Bij sommige auto´s moet bijvoorbeeld ook het ventilatorframe worden verwijderd en is ook een lift nodig.

Wat zijn bekende fabrikanten van motorkoelers?

Bij DAPARTO vind je niet alleen de motorkoeling, maar ook losse onderdelen zoals een radiatorventilator, radiatorslangen, thermoschakelaars, temperatuurregelaars en nog veel meer. Om de beste deal voor jouw auto te vinden, kun je de fabrikanten, leveranciers, kwaliteit en prijzen met elkaar vergelijken.

Kwaliteit van de originele fabrikant vind je bij de merken Hella, Behr, Valeo, Denso, Nissens en NRF. Ben je op zoek naar een scherpere prijs? Dan adviseren wij de merken Prasco en Dasis.

Heb je nog vragen over jouw online-bestelling bij DAPARTO? Neem dan gerust contact op met ons team van experts.

Topauswahl Radiateur

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no