Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier
 1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Aandrijving, assen, vering, wielen
 4. Stabilisatorstang

Stabilisatorstang voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Stabilisatorstang

  Stabilisatorstang voor de populairste fabrikanten

  Stabilisatorstang voor alle fabrikanten

  Belangrijkste reserveonderdelen in de Aandrijving, assen, vering, wielen

  Hoofdcomponenten

  Wat is een stabilisatorstang en wat is zijn functie?

  Dit onderdeel is een U-vormige staaf die aan de twee wieldragers van een as wordt bevestigd en ze zo verbindt. De stabilisatorstang voorkomt dat uw auto te veel slingert wanneer u door bochten rijdt. In auto's die vandaag de dag worden geproduceerd, is de ophanging meestal ook bedoeld om het weggedrag nauwkeurig af te stellen en is zij dienovereenkomstig ontworpen. In bochten stuiteren de wielen van een as verschillend. De stabilisatorstang gaat het rollen van de auto tegen en verkleint de rolhoek. Het onderdeel beïnvloedt ook de verdeling van het gewicht van het voertuig over de wielen, wat de tractie en de baanvastheid verbetert. Het heeft met name een positief effect op het weggedrag op de limiet, d.w.z. bij de bochtensnelheid die nog net mogelijk is. De stabilisatorstang is vooral belangrijk op de vooras en is daarom in alle auto's daar aanwezig. In sommige voertuigen wordt hij echter ook op de achteras gemonteerd.

  Wat zijn de verschillende soorten stabilisatorstangen?

  • Passieve stabilisatorstang: Dit is de klassieke versie van dit onderdeel en bestaat uit een stijf stuk metaal dat dienovereenkomstig is gevormd en is voorzien van geschikte eindlagers voor bevestiging aan de wieldragers.
  • Actieve anti-rollbar: lijkt qua vorm op de passieve bar, maar bevat ook een actief onderdeel. Deze kan de door de stabilisatorstang gewenste bewegingen hydraulisch of door middel van een elektromotor versterken. Dit maakt niet alleen sterkere krachten mogelijk, maar ook krachten die beter op de rijsituatie zijn afgestemd.

  Wanneer moet een anti-rollbar vervangen worden?

  Met name de passieve stang is zeer robuust en kan alleen worden beschadigd door een ernstige mechanische impact, zoals een ongeval. Problemen met de stabilisatorstang hebben bijna altijd te maken met de lagers van de stang, waarmee hij aan de wieldragers is bevestigd. Als deze poreus zijn geworden, kunnen ze worden uitgeslagen en moet u ze vervangen.

  Waardoor breekt of beschadigt meestal de stabilisatorstang?

  Naast mechanische breuk van de stang, die zeer zeldzaam is, zijn de lagers van de stabilisatorstang slijtageonderdelen. Het rubber van de lagers wordt na verloop van tijd poreus en ook het voegvet is aan slijtage onderhevig. Als het aanwezig is, kan de actieve component natuurlijk ook falen.

  Hoe weet u dat de stabilisatorstang defect is?

  Als u rommelende geluiden hoort wanneer u over hobbels rijdt, is een defect in de stabilisatorstang een mogelijke oorzaak. In dit verband moet u echter vooral letten op sponzig of ongewoon weggedrag in bochten, omdat de stabilisatorstang juist voor deze rijsituatie is bedoeld. Problemen met ongelijkmatige belasting van de wielen kunnen wijzen op een defect in de stabilisatorstang, maar ook op schade aan aanverwante onderdelen, zoals de stabilisatorstutten of de trekstanguiteinden. Uw werkplaats kan de precieze oorzaak vaststellen. Als de stabilisatorstang defect is, is gevolgschade aan andere delen van het chassis nauwelijks te vrezen. De situatie is echter anders indien de andere genoemde onderdelen verantwoordelijk zijn voor het waargenomen rijgedrag. Daarom moet u een bezoek aan de werkplaats in zo'n geval niet uitstellen.

  Kan ik de stabilisatorstang zelf vervangen?

  Voor een werkplaats is dit een probleem dat snel kan worden verholpen, maar voor u als bestuurder is het aanzienlijk omvangrijker. Je hebt zeker een lift nodig om het te doen. De wielen moeten worden verwijderd en de onderdelen die met de stabilisatorstang zijn verbonden, ook. Hier doet zich vaak het probleem voor dat vastzittende bouten helemaal niet kunnen worden losgedraaid en het nodig is de desbetreffende onderdelen los te buigen.

  Wat kunt u doen om de stabilisatorstang te onderhouden en te verzorgen?

  Het enige wat u als bestuurder kunt doen, is extreme en bijzonder stressvolle rijsituaties vermijden. Indien dit niet mogelijk is, kunnen frequentere vervangingen van de stabilisatorstanglagers noodzakelijk zijn.

  Wat is de levensduur van de stabilisatorstang?

  De staaf zelf zal waarschijnlijk niet vervangen hoeven te worden. Over de levensduur van de lagers kunnen geen algemeen geldende uitspraken worden gedaan, aangezien deze sterk afhankelijk is van de belasting.

  Welke fabrikanten van stabilisatorstangen kan ik bij DAPARTO vinden?

  Om de kosten binnen de perken te houden, kunt u zelf een stabilisatorstang kopen in plaats van dit aan de garage over te laten. Bij DAPARTO kunt u de lage prijzen vergelijken van fabrikanten als Febi Bilstein en Lemförder.

  Topauswahl Stabilisatorstang

  Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

  Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

  www | daparto-web