1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Aandrijving, assen, vering, wielen
 4. Wiellager

Wiellager voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Wiellager
 • 09.06.2024
  5.00
  Heel erg tevreden eerder ook al besteld en retour ging soepel. Goede service
  Mano - Molenaarsgraaf
 • 03.06.2024
  5.00
  Zo doorgaan!
 • 30.05.2024
  5.00
  goede beschrijving en vlotte afwikkeling en goede prijzen
 • 23.05.2024
  5.00
  Snelle levering, keuze in budget of premium artikelen en rekend voor jouw de goedkoopste deal uit. Super site

Wiellager voor de populairste fabrikanten

Wiellager voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Aandrijving, assen, vering, wielen

Hoofdcomponenten

Wiellagers voor alle voertuigen

Bestel wiellagers voor jouw auto goedkoop online

Afhankelijk van de fabrikant zijn er grote verschillen in de kwaliteit van het wiellagersysteem. Zorg er dus voor dat je kiest voor wiellagers van een kwaliteitsmerk: wiellagers van Herth & Buss, SKF en FEBI BILSTEIN vind je online bij DAPARTO.

Functie van het wiellager

Het wiellager of wiellagerset heeft als taak om de wielen van de auto te ondersteunen en te geleiden zodat het wiel om zijn as kan draaien. In de meeste gevallen wordt gebruikgemaakt van hoekcontactlagers, groefkogellagers of kegellagers. Een wiellagerset is zo ontworpen dat het binnenste lager groter is, omdat de zijwaartse krachten bij het nemen van een bocht altijd naar het midden van het voertuig zijn gericht.

Welke soorten lagers zijn er?

De meeste voertuigen met een onafhankelijk wielophangingssysteem zijn uitgerust met kegellagers of dubbelrijige hoekcontactlagers. Niet-aangedreven starre assen maken gebruik van eenvoudige groefkogellagers. In principe zijn ze onderverdeeld in verschillende soorten:

Wentellagers

Wentellagers bestaan in talrijke uitvoeringen en worden voor een grote verscheidenheid aan toepassingsgebieden gebruikt. De kogellagers zijn verkrijgbaar als groefkogellagers, hoekcontactlagers, vierpuntscontactlagers en zelfinstellende kogellagers. De wentellagers zijn op basis van de vorm van de rolelementen verder onder te verdelen in cilinderlagers, naaldlagers, tweerijige tonlagers en kegellagers.

Kogellagers

Kogellagers bestaan uit een binnen- en buitenring, die van elkaar gescheiden worden door wentellichamen. Tijdens het gebruik rollen de kogels op een oppervlak van gehard staal in hun loopbaan tussen de ringen. En in tegenstelling tot bij het glijlager levert dit nauwelijks wrijving op.

Rollagers

Anders dan bij het kogellager is het rollager uitgerust met wentellichamen in de vorm van cilindrische rollen. Bij moderne lagers worden de rollen op vaste onderlinge afstand gehouden door een kunststof kooi om ervoor te zorgen dat ze niet botsen.

Smering van de wiellagers

De wiellagerset moet worden gesmeerd om wrijving te verminderen. Het gebruik van de juiste hoeveelheid smeervet zorgt ervoor dat de levensduur van het wiellager aanzienlijk wordt verlengd. Het wiellager is voorzien van speciale afdichtingen die ervoor zorgen dat er geen vet, maar bijvoorbeeld ook geen vuil, het lager kan binnendringen.

Hoe weet ik welke wiellagers van goede kwaliteit zijn?

Een wiellager van goede kwaliteit kun je herkennen aan vakmanschap en de gebruikte materialen. Er zijn ook tal van goedkope wiellagers verkrijgbaar, die echter meestal niet de gewenste kwaliteit bieden en vaak zelfs voortijdig afbreken. Kwalitatief hoogwaardige wiellagers van bekende merken vind je voor een goede prijs online. Kies daarom altijd voor wiellagers van een goed merk.

Hoe herken ik defecte wiellagers? En kan ik er nog mee rijden?

Een defecte wiellager is te herkennen aan een luid brommend of knarsend geluid tijdens het rijden, en dan vooral in de bochten. De regel hierbij is dat het wiellager aan de tegenovergestelde kant van het afwijkende geluid meestal defect is. Als het geluid bijvoorbeeld in een bocht naar rechts versterkt hoorbaar is, dan bevindt het defect zich aan het wiellager aan de linkerkant van de auto. Een andere oorzaak van een defect wiellager is slijtage, die kan leiden tot speling in het wiellager zelf.

Defecte wiellagers leiden tot een verminderd rijcomfort, maar zorgen ook voor een toenemend veiligheidsrisico, omdat ze de stabiliteit in bochten beïnvloeden.

Kan ik de wiellagerset zelf vervangen of moet ik hiervoor naar de garage?

Wiellagers kunnen deel uitmaken van de sensor van een antiblokkeersysteem, ook wel ABS genoemd. Als dit het geval is, dient de juiste montagerichting in acht te worden genomen. In principe mag het wiellager in geen geval met een hamer in de wielnaaf worden geslagen. Als het wiellager verstelbaar is, vergeet dan niet om de de afstelmoeren vast te zetten. In geval van twijfel of bij gebrek aan de juiste vakkennis is het verstandig om de wiellagers door een gespecialiseerd garagebedrijf te laten vervangen.

Hoe vervang ik zelf een wielstel?

In de meeste gevallen worden volledige wiellagermodules geïnstalleerd, vooral bij een niet-aangedreven achteras. De complete module is duurder in de aanschaf dan de afzonderlijke wiellagers, maar de montage ervan is veel minder complex. Vaak is er zelfs geen speciaal gereedschap benodigd om de wiellagermodules te vervangen. Desalniettemin dient bij gebrek aan de benodigde kennis de reparatie of vervanging van het wiellager aan een gespecialiseerde automonteur te worden overgelaten.

Is de wiellagerset te repareren of dient deze te worden vervangen?

Het wiellager is onderhevig aan slijtage en dient in geval van een defect te worden vervangen. Sommige wiellagers kunnen worden bijgesteld, maar vroeg of laat zullen deze onderdelen ook aan vervanging toe zijn.

Hoe vaak moeten wiellagers worden gecontroleerd?

In het kader van regelmatig onderhoud, en inspectie van het voertuig volgens de specificaties van de fabrikant, dient de wiellagering in geval van een defect tijdig worden nagekeken en vervangen.

Onze tips

- Het vervangen van een wiellager kan een zeer tijdrovende klus zijn en vereist vaak speciaal gereedschap, laat het daarom over aan een gespecialiseerd garagebedrijf.

- Met enige kennis van zaken, en het benodigde gereedschap, kun je de afzonderlijke wiellagers ook zelf vervangen.

- Een defecte wiellagering zorgt voor veiligheidsrisico´s dient altijd te worden vervangen.

Heb je nog vragen over jouw online-bestelling bij DAPARTO? Neem dan gerust contact op met ons team van experts.

Topauswahl Wiellager

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier
4.63 van 5.00 sterren

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no