Airconditioning op de juiste manier schoonmaken en desinfecteren

Uiterlijk wanneer de airconditioning in de auto muf begint te ruiken of gaat stinken, moet deze worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet en waarom en hoe vaak je de airconditioning moet schoonmaken.

Waarom moet je de airconditioning schoonmaken?

Als we het hebben over het reinigen van een airconditioningsysteem, bedoelen we eigenlijk het desinfecteren van de ventilatiekanalen inclusief de verdamper die zich daarin bevindt. In de verdamper wordt het vloeibare koelmiddel van de airconditioning verdampt, dat wil zeggen de toestand verandert van vloeibaar naar gasvormig. Voor deze verandering heeft het koelmiddel energie nodig, die in de vorm van warmte wordt onttrokken aan de lucht die door de airconditioning wordt aangezogen. De verdamper onttrekt dus warmte aan de lucht om het koelmiddel te verdampen en de aangezogen lucht te koelen. Hierdoor ontstaat een grote hoeveelheid condenswater bij de verdamper, die normaal gesproken via een gat in de bodemplaat kan weglopen. Toch blijft er altijd een resthoeveelheid condenswater achter in het ventilatiekanaal van de airconditioning. En dit water vormt de ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Als je ooit de lekbak voor het condenswater achter in de koelkast hebt gezien, dan heb je een goed beeld van hoe het eruit kan zien in de airconditioning van je auto.

Na verloop van tijd vermenigvuldigen deze schimmels en bacteriën zich op de verdamper en in de ventilatiekanalen, waardoor de typische muffe geur ontstaat. De geur is echter het minste probleem. Het gezondheidsaspect is belangrijker, omdat het ventilatiesysteem de schimmelsporen recht in het gezicht van de bestuurder en de passagiers blaast. Daarom dien je de airco één keer per jaar te desinfecteren. Meestal is het desinfecteren van de airconditioning onderdeel van de onderhoudsbeurt, die elke twee jaar moet worden uitgevoerd. Het wordt ook aanbevolen om het interieurfilter, ook wel pollenfilter genoemd, bij elke reiniging te vervangen.

Let op: bij oudere voertuigen moet de servicebeurt van de airco eenmaal per jaar worden uitgevoerd, omdat hierbij ook een deel van de compressorolie wordt ververst, waardoor de levensduur van de compressor wordt verlengd.

Hoe kan ik mijn airconditioning zelf desinfecteren?

Als je je airconditioning zelf wilt desinfecteren, zijn er in principe twee methoden die je kunt gebruiken.

Methode 1: Spuitbus met sonde

Automonteur reinigt het airconditioningsysteem met behulp van een spuitbus
Om ervoor te zorgen dat het desinfectiemiddel het gehele ventilatiekanaal bereikt, wordt een spuitbus met slang gebruikt.

Bij deze methode wordt het desinfectiemiddel (bijvoorbeeld deze airconditioning-reiniger van Liqui Moly) met een sonde op een slang in de ventilatiekanalen gespoten. Hiervoor steek je de sonde door de ventilatiesleuven tot aan de aanslag in het ventilatiekanaal en trek je hem vervolgens langzaam naar buiten. Bij het uittrekken van de sonde moet je continu desinfectiemiddel sproeien. Vervolgens herhaal je dit proces voor alle ventilatiesproeiers, ook voor de sproeiers voor de voorruit, de achterkant van de auto en de voetenruimte.

Als je het echt heel grondig wilt doen, kun je het desinfectiemiddel rechtstreeks op de verdamper spuiten. Omdat tegenwoordig geen enkel voertuig meer een onderhoudsklep voor de verdamper heeft, is het noodzakelijk om de ventilator hiervoor te verwijderen, omdat dit de enige manier is om dicht genoeg bij de verdamper te komen.

In beide gevallen moet je na een korte inwerktijd de ventilatie eerst even alleen, zonder airconditioning, laten draaien.

Methode 2: Een airco-bommetje

Vooraf: deze methode kan alleen worden gebruikt als het voertuig een recirculatiefunctie heeft.

De methode “aircobommetje” is eenvoudiger, maar ook minder effectief. Bij deze methode moet je de auto minimaal tien minuten in stilstand laten draaien, zoek daarom van tevoren een geschikte plek voor je auto. Als de auto op een geschikte plaats staat, moet je de airconditioning op recirculatie zetten en nagaan waar in het interieur de lucht wordt aangezogen voor recirculatie. In de meeste gevallen bevinden de luchtinlaatopeningen zich in de voetenruimte van de passagier, onder het dashboardkastje. Zodra je de opening hebt gevonden, kun je beginnen:

  1. Zet de airconditioning aan, zet de ventilatie op de hoogste stand en schakel over op recirculatie.
  2. Plaats het aircobommetje (bijvoorbeeld Klima Fresh van Liqui Moly) in het aanzuiggedeelte van de ventilatie en druk op de sproeikop totdat deze vastklikt.
  3. Stap dan snel uit de auto en sluit de deur achter je.
  4. Open na tien minuten alle deuren of ramen zodat de auto eerst goed kan luchten.
Airconditioningreiniger kopen
  • Bespaar tot wel 80%
  • Support van vakmensen via telefoon en WhatsApp
  • Prijzen vergelijken en meteen bestellen
Hier vindt u airconditionerreinigers 

FAQ

Hoe vaak moet ik de airconditioning desinfecteren?

Fabrikanten van reinigingsmiddelen raden aan om de airconditioning eenmaal per jaar schoon te maken.

Moet ik het pollenfilter / interieurfilter elke keer vervangen?

Het is raadzaam om het pollenfilter één keer per jaar te vervangen (vooral aanbevolen voor mensen met allergieën).

Kan ik de airconditioning zelf schoonmaken?

Bij regelmatig gebruik wel. Als de airconditioning erg muf ruikt, moet je de verdamper meteen door een professional laten reinigen.

Werkt de airco-reiniger ook tegen virussen?

Nee, airco-reinigers werken alleen tegen schimmels en bacteriën. 

Heeft het zin om de ventilatiekanalen in een voertuig zonder airconditioning te desinfecteren?

Ja, want ook in een conventioneel ventilatiesysteem kunnen zich schimmels en bacteriën verzamelen.


Disclaimer:

DAPARTO is niet aansprakelijk voor verlies, letsel of schade aan eigendommen die optreedt tijdens het reparatie- of vervangingsproces als gevolg van een onjuiste toepassing of verkeerde interpretatie van de verstrekte informatie.

De informatie is louter informatief en dient niet ter vervanging van een specialist. DAPARTO is niet aansprakelijk voor onjuist of gevaarlijk gebruik van apparaten, gereedschappen en reserveonderdelen. DAPARTO raadt aan om bij alle reparaties altijd zorgvuldig te werk te gaan en alle veiligheidsregels in acht te nemen.