Auto geeft geen gas meer en trekt niet (goed) op

Als je het gaspedaal intrapt terwijl de motor draait en de auto geen gas geeft, niet zoals gewoonlijk optrekt of schokkerig optrekt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Maar ook al is het zoeken naar de oorzaak niet eenvoudig, je mag het toch niet te lang uitstellen. Idealiter kan het defect snel en goedkoop worden verholpen. Een te laat ontdekte fout kan echter in het ergste geval leiden tot motorschade of andere kostbare schade aan de auto.

Inlaatkanaal

Automechaniker hält zwei Luftfiltereinsätze in Händen
Soms is het voldoende om het luchtfilter te vervangen zodat de auto weer goed optrekt.

In een verbrandingsmotor moet het brandstof-luchtmengsel een bepaalde verhouding hebben om een volledig motorvermogen te garanderen. Als het luchtfilter verstopt is, kan het voorkomen dat er te weinig lucht naar de motor wordt aangevoerd. Een dergelijk luchtfilter is in de meeste gevallen snel en eenvoudig te vervangen. Overigens kunnen problemen met het inlaatkanaal ook een negatief effect hebben op het brandstofverbruik.

Een defecte luchtmassameter kan er ook voor zorgen dat de auto niet optrekt en gaat schokken. Het onopvallende onderdeel dat is aangesloten op de motorregeleenheid is nodig om de juiste hoeveelheid brandstofinjectie te bepalen. De luchtmassameter meet de doorstromende lucht, de temperatuur en de vochtigheid en geeft de waarden door aan de motorregeleenheid. Een defecte luchtmassameter is vooral merkbaar bij lage toerentallen. Het vervangen van dit onderdeel is relatief eenvoudig en de kosten zijn te overzien. In sommige gevallen kan het ook helpen om de luchtmassameter schoon te maken.

Een ander onderdeel dat problemen kan veroorzaken in het inlaattraject is de gasklep. De gasklep regelt de luchttoevoer voor de verbrandingsmotor. Het onderdeel kan een mechanische, maar ook een elektronische storing hebben. In milde gevallen is het voldoende om de gasklep schoon te maken, in ernstigere gevallen wordt de klep vervangen. Een reparatie is meestal niet de moeite waard.

Luchtfilter bestellen
  • Bespaar tot wel 80%
  • Support van vakmensen via telefoon en WhatsApp
  • Prijzen vergelijken en meteen bestellen
Nieuwe luchtfilter bestellen 

Injectiesysteem

Als de auto niet meer optrekt zoals het hoort, kan ook een defect aan het injectiesysteem de oorzaak zijn. Vooral bij moderne auto’s bevatten dit soort onderdelen behoorlijk complexe technologieën. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat een vuile injectiesproeier motorproblemen veroorzaakt. In dit geval is het enige dat werkt het vervangen van het onderdeel.

Soms ligt de fout bij de injectiepomp. Als deze niet goed functioneert, kan het motorvermogen ook afnemen. Vaak is de pomp versleten, maar ook gecorrodeerde kabels of contacten zijn mogelijke oorzaken voor het uitvallen van de pomp. Andere probleemgebieden van het brandstofinjectiesysteem zijn verstopte leidingen en brandstoffilters. 

Ontbrandingssysteem

Verschlissene Zündkerze
Versleten bougies kunnen er ook voor zorgen dat de auto geen gas meer geeft.

Gaat het om een voertuig met benzinemotor en het inlaatsysteem is in orde, dan is het zaak om naar het ontstekingssysteem te kijken. Het ontstekingssysteem zorgt ervoor dat het brandstof-luchtmengsel in de verbrandingskamer explosief ontsteekt en zo het nodige vermogen ontwikkelt. Problemen doen zich vooral voor tijdens de opwarmfase van de motor. Daarnaast kan een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door water dat de motor binnendringt, problemen met het ontstekingssysteem geven. Bobines kunnen defect zijn, bougiekabels en bougies kunnen beschadigd of versleten zijn (bougies kunnen ook roesten), wat kan leiden tot een ontstekingsfouten. Houd je om dit te voorkomen altijd aan de vervangingsintervallen van de fabrikant. Een defect aan de bougies kan leiden tot een slechte gasrespons bij het optrekken en schokken tijdens het rijden, maar ook tot een verhoogd brandstofverbruik en slechtere uitlaatemissies.

Gloeibougie bestellen
  • Bespaar tot wel 80%
  • Support van vakmensen via telefoon en WhatsApp
  • Prijzen vergelijken en meteen bestellen
Nieuwe gloeibougie bestellen 

Uitlaatsysteem

Ook een defect aan het uitlaatsysteem kan ervoor zorgen dat het gas slecht wordt opgenomen en de motor niet meer op volle kracht kan presteren. Bijvoorbeeld: de lambdasonde. Deze sensor die in het voorste gedeelte van het uitlaatsysteem – voor en na de katalysator – is gemonteerd, meet het restzuurstofgehalte in het uitlaatgas. Deze waarden zijn vereist voor de motorregeleenheid. Als de sensor onjuiste gegevens levert, kan de verhouding brandstof en lucht niet meer correct worden ingesteld. De gevolgen zijn slechte uitlaatgaswaarden en een hoger brandstofverbruik. Typische schade door een defecte lambdasonde zijn gescheurde en geoxideerde aansluitkabels, losse stekkers en verkalking. Het vervangen van de lambdasonde is vaak relatief eenvoudig, mits deze gemakkelijk kan worden verwijderd.

Bij dieselvoertuigen is er nog een andere mogelijke oorzaak: een verstopt roetfilter (DPF). Dieselroetfilters slibben na verloop van tijd dicht, maar soms raken ze ook verstopt door een defect in de verschildruksensor. Het is de taak van de sensor om het DPF te controleren en indien nodig te regenereren. Als de sensor defect is, wordt het roetfilter niet meer geregenereerd en kan het verstopt raken. Naast vermogensverlies (in het ergste geval springt het voertuig in het noodloopprogramma), kun je dit probleem herkennen aan de zware rook uit de uitlaat en aan het feit dat het motorcontrolelampje begint te branden. Als reinigen niet meer voldoende is, dient het roetfilter te worden vervangen.

Roetfilter bestellen
  • Bespaar tot wel 80%
  • Support van vakmensen via telefoon en WhatsApp
  • Prijzen vergelijken en meteen bestellen
Nieuwe roetfilter bestellen 

Motorbesturingseenheid

De motorregeleenheid kun je zien als het brein van een moderne verbrandingsmotor. Ook deze kan fouten en defecten vertonen waardoor de auto niet goed gas geeft en niet goed optrekt. Het vervangen van de motorregeleenheid is echter meestal een dure aangelegenheid. Daarom moet vooraf worden nagegaan of een ander onderdeel, zoals de luchtmassameter, bobine, lambdasonde of de injectiepomp, de storing misschien veroorzaakt. De oorzaken van defecten aan de besturingselektronica zijn bijvoorbeeld kortsluiting, vocht als gevolg van binnendringend water in het voertuig of mechanische invloeden zoals harde stoten. 

FAQ

De auto trekt niet meer op – wordt dat een dure grap?

Afhankelijk van waar de fout zit, kan de reparatie duur of goedkoop zijn. Als het aan het ontstekingssysteem of de luchtmassameter ligt, is de reparatie in de meeste gevallen relatief goedkoop. Als het dieselroetfilter defect is, loopt de reparatie al snel in de honderden euro’s.

Meer info: auto geeft geen gas meer en trekt niet (goed op) »

Welke oorzaken kunnen leiden tot prestatieverlies?

Als de auto niet optrekt, kan dit verschillende oorzaken hebben: het inlaatsysteem (luchtfilter, luchtmassameter, gasklep), het injectiesysteem (injectiesproeiers en pomp), het ontstekingssysteem (bobines, kabels en stekkers), het uitlaatsysteem (lambdasonde en roetfilter) en de motorregeleenheid.

Meer over dit thema »
Luchtfilter bestellen »
Bougies bestellen »
Roetfilter bestellen »

Wat betekent een noodloop in een auto?

Noodbedrijf betekent dat het toerental wordt beperkt om de motor te beschermen. In de praktijk betekent dit dat de auto niet meer zo hard kan rijden als normaal, hoewel de werkelijke snelheid van model tot model kan verschillen.


Disclaimer:

DAPARTO is niet aansprakelijk voor verlies, letsel of schade aan eigendommen die optreedt tijdens het reparatie- of vervangingsproces als gevolg van een onjuiste toepassing of verkeerde interpretatie van de verstrekte informatie. De informatie is louter informatief en dient niet ter vervanging van een specialist. DAPARTO is niet aansprakelijk voor onjuist of gevaarlijk gebruik van apparaten, gereedschappen en reserveonderdelen. DAPARTO raadt aan om bij alle reparaties altijd zorgvuldig te werk te gaan en alle veiligheidsregels in acht te nemen.

4.2÷5 – (13 stemmen)