1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Carrosserie, plaatwerk, beglazing, montage-onderdelen
 4. Trekhaak

Trekhaak voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Trekhaak
 • 15.02.2024
  5.00
  Super prijzen voor kwaliteit producten. Relatief snel ontvangen vanuit Duitsland
 • 05.02.2024
  5.00
  Goede prijzen en service.
 • 04.02.2024
  5.00
  Lost of suppliers to choose from and and works very well
 • 22.12.2023
  5.00
  goede service

Trekhaak voor de populairste fabrikanten

Trekhaak voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Carrosserie, plaatwerk, beglazing, montage-onderdelen

Hoofdcomponenten

Trekhaken voor alle voertuigen

Jouw trekhaak goedkoop online bestellen bij DAPARTO

De eerste trekhaak werd in 1932 door Westfalia geïntroduceerd. Sindsdien is er aan dit onderdeel van de auto eigenlijk nauwelijks iets veranderd; de trekhaak is gebaseerd op hetzelfde systeem als destijds. Trekhaken van WESTFALIA en fabrikanten zoals THULE en BOSAL vind je online gemakkelijk bij DAPARTO.

Opbouw en werking van de trekhaak

De trekhaak is een systeem voor het voorttrekken van aanhangwagens, caravans en woonwagens en is bij de meeste autofabrikanten optioneel verkrijgbaar. De trekhaak vormt, naast het voorttrekken van wagens, ook de basis voor speciale transportmiddelen zoals een fietsendrager. Dankzij de trekhaak is een voertuig een stuk flexibeler qua transportvolume. In veruit de meeste gevallen bestaat het systeem van de trekhaak uit een houder die stevig is bevestigd aan het frame aan de achterzijde van de auto. De gestandaardiseerde kogelkop met een grootte tot 50 millimeter is op het frame gemonteerd en kan worden afgedekt met een afdekkap. De tegenhanger, een kogelkop met veiligheidsslot, bevindt zich op de dissel van de aanhangwagen. Tijdens het rijden zijn de kogel van de dissel en de kogelkop van de trekhaak draaibaar met elkaar verbonden. De veiligheidspal voorkomt dat de dissel van de aanhanger van de kogelkop springt en dat de aanhanger van de trekhaak afglijdt.

Kun je een trekhaak ook achteraf monteren?

Bijna alle voertuigen kunnen achteraf nog worden uitgerust met een trekhaak. Zorg er wel voor dat je een bijpassende complete trekhaakset koopt, deze is vrij eenvoudig te installeren. De montage van de trekhaak vereist niet alleen technisch inzicht en vakmanschap, maar ook kennis van de voertuigelektronica. Bij twijfel kun je de trekhaakmontage het beste aan een gespecialiseerd garagebedrijf overlaten. Na de installatie dienen achteraf gemonteerde trekhaken, met en zonder EU-goedkeuring, door een deskundige te worden geïnspecteerd en geregistreerd. Kijk in onze prijsvergelijker en bestel de juiste trekhaak voor een gunstige prijs online en laat deze eenvoudigweg bij je eigen garagebedrijf installeren.

Achteraf inbouwen van een trekhaak

Het monteren van een trekhaak kan, afhankelijk van het type voertuig, veel tijd en moeite in beslag nemen, vooral omdat diverse onderdelen (zoals de bumper) eerst moeten worden gedemonteerd. Het aansluiten van de zogenaamde E-set (de elektrische set voor de trekhaak) kan ook een tijdrovend karwei zijn als het voertuig bijvoorbeeld geen centrale stekker heeft.

Fietsendrager op de trekhaak

Een fietsendrager is een frame dat eenvoudig aan de trekhaak kan worden bevestigd. Met een fietsendrager kun je meerdere fietsen aan de achterzijde van de auto vervoeren. Hierdoor heb je geen dakdrager meer nodig en bovendien is een fietsendrager veel makkelijker te laden. De meeste systemen kunnen indien nodig worden ingeklapt om de kofferbak te openen. Ook zijn ze aangesloten op de stekkerdoos voor de verlichting van de fietsendrager.

De afneembare trekhaak

Het voordeel van een afneembare trekhaak is, dat de kogelkop, wanneer je hem niet gebruikt, gemakkelijk ontkoppeld en in de auto opgeborgen kan worden. Op deze manier springt de trekhaak niet in het oog, je ziet niks aan de auto. De opening wordt eenvoudig gesloten met een speciale afdekkap. De kogelkop van de afneembare trekhaak is snel en eenvoudig te monteren.

De vaste trekhaak

Een vaste trekhaak is een eenvoudig systeem. De kogelkop is zichtbaar en kan niet worden gedemonteerd. Het grote voordeel van een vaste trekhaak is de prijs, omdat een dergelijke trekhaak meestal vele malen goedkoper is. Dus als je geen probleem hebt met het uiterlijk van de kogelkop, en geld wilt besparen bij het achteraf monteren, is een vaste trekhaak een goede keuze.

Wat is een E-set?

De trekhaak bestaat uit een frame en een kogelkop. Naast deze twee componenten is de elektrische set, ook wel kortweg E-set genoemd, ook een onderdeel van de trekhaak dat wordt aangesloten op de boordelektronica van de auto. De E-set wordt gebruikt om elektrische impulsen voor de verlichting en de rem- en controlelampjes door te geven. Elektrische kits zijn voorzien van een 7- of 13-polige stekkerdoos met een positieve kabel, bijvoorbeeld om een caravan voort te trekken waarvan de elektrische apparaten tijdens het rijden van stroom moeten worden voorzien. Bij het bestellen van een trekhaak, is de E-set vaak als complete set (in combinatie met de trekhaak) leverbaar.

Prijstip: BOSAL trekhaak

Een trekhaak van BOSAL is in veel gevallen een goedkoop alternatief voor de bekende fabrikanten. Bij DAPARTO vind je eenvoudig een trekhaak die bij jouw auto past. Wij hebben online tal van trekhaaksystemen met of zonder E-set beschikbaar, en met een vaste of afneembare kogelkop in ons aanbod.

Welke rol speelt de kogeldruk?

De door de autofabrikant aangegeven maximale kogeldruk, ook wel verticale kracht genoemd, speelt een beslissende rol bij de montage van de trekhaak en dient altijd in acht te worden genomen. Bij overschrijding van de verticale kracht vervalt de gebruiksvergunning van de auto met aanhanger. De maximale verticale kracht is terug te vinden in de voertuigpapieren in de auto.

Onze tips

- De montage (achteraf) van een trekhaak is voor bijna alle voertuigen mogelijk.

- Houd er rekening mee dat, als je de ombouw zelf wilt doen, je kennis van de voertuigelektronica nodig hebt.

- De montage bij een gespecialiseerde werkplaats kan soms iets duurder zijn.

Heb je nog vragen over jouw online-bestelling bij DAPARTO? Neem dan gerust contact op met ons team van experts.

Topauswahl Trekhaak

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no