1. Home
 2. Alle onderdelen
 3. Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas
 4. Katalysator

Katalysator voor alle auto's

Auto kiezen

Via autocatalogus kiezen

Katalysator
 • 16.04.2024
  5.00
  GOED
 • 26.03.2024
  5.00
  Goede prijzen en service.
 • 25.03.2024
  5.00
  gemak van onderdelen vinden en bestellen op een adres is zeer welkom.
  Joseph - Boxtel
 • 21.03.2024
  5.00
  Heeft veel goede prijs en levering

Katalysator voor de populairste fabrikanten

Katalysator voor alle fabrikanten

Belangrijkste reserveonderdelen in de Brandstof, lucht, ontsteking, uitlaatgas

Hoofdcomponenten

Katalysatoren voor alle automerken

Je katalysator goedkoop online bestellen bij DAPARTO

Is je katalysator kapot? Dan is het zaak dat je deze zo snel mogelijk laat vervangen. De kans op gevolgschade bij een defecte katalysator is groot, bijvoorbeeld verhoogde uitlaatgaswaarden. Bij DAPARTO vind je passende modellen van merkfabrikanten zoals Walker, BOSAL, HJS en TWIN TEC.

Wat is de functie van de katalysator?

De primaire taak van de katalysator is het verminderen van schadelijke stoffen in de uitlaatgassen door ze met een chemisch proces om te zetten in voor het milieu minder schadelijke stoffen. De katalysator zelf bestaat uit een roestvrijstalen behuizing waarin metalen of keramische dragers zijn gemonteerd. Deze worden in de lengterichting door diverse kleine kanalen doorkruist, wat een groot oppervlak en daardoor een optimaal effect creëert. Het oppervlak is voorzien en ingebed in een zeer poreuze laag metaal.

Achteraf inbouwen van katalysatoren in oudere auto's

Er zijn speciale retrofit-kits op de markt voor oudere voertuigen, die kunnen worden uitgerust met een katalysator, om bijvoorbeeld een betere classificatie voor de motorrijtuigenbelasting te kunnen krijgen. Bovendien krijg je met een auto met retrofit-katalysator ook een milieu-badge, die toegang geeft tot de milieuzones van veel grote steden. Zo kunnen oudere auto´s, zoals een Volkswagen Golf II met Euro-1 norm, achteraf worden uitgerust met een katalysator voor aanpassing aan de Euro-D3 norm.

Het meest voorkomende systeem: de driewegkatalysator

De driewegkatalysator is het meest voorkomende systeem en wordt uitsluitend gebruikt in benzinemotoren. De naam komt voort uit het feit dat er tijdens de werking drie processen tegelijk plaatsvinden. Zo worden onverbrande koolwaterstoffen omgezet in kooldioxide, waterstof, koolmonoxide in kooldioxide en stikstofoxiden in stikstof en zuurstof. De driewegkatalysator kan zijn optimale prestaties alleen bereiken bij een bepaalde samenstelling van het uitlaatgas, wat betekent dat er net zoveel zuurstof moet vrijkomen als nodig is om de koolwaterstoffen en koolmonoxide te oxideren. Dit is het geval wanneer de zogenaamde Lambda 1-waarde wordt bereikt, wat betekent dat een deel van de brandstof is gemengd met precies 14,7 delen lucht en is verbrand in de verbrandingskamer. Om deze waarde te bereiken moet de lambdasonde die tussen uitlaatspruitstuk en katalysator is gemonteerd, het resterende zuurstofgehalte in het uitlaatgas meten en de waarde aan de motorregeleenheid doorgeven. De ontwikkeling van de driewegkatalysator vordert gestaag. Met de invoering van strenge uitlaatgasnormen worden hoge eisen gesteld aan moderne katalysatoren. Dankzij nieuwe soorten en typen coatings kan de katalysator snel opwarmen. Bovendien vormen talrijke systemen nu één geheel. Deze componenten zijn beter bekend als spruitstukkatalysatoren, die worden blootgesteld aan enorm hoge temperaturen.

Kun je een katalysator schoonmaken?

Het is niet mogelijk om de katalysator te reinigen. Tijdens de werking reinigt de katalystor zichzelf door de hoge temperaturen. Als het onderdeel eenmaal defect is, moet het op een of andere manier worden vervangen. Bij dieselroetfilters is de situatie anders. Hier zijn er, afhankelijk van voertuig en fabrikant, manieren om het filter te reinigen of te regenereren.

Goedkope katalysatoren vs. merkonderdelen

Online zijn ook zogenaamd goedkope aanbiedingen te vinden, maar hierbij gaat het vaak ook goedkope kopieën of slecht bewerkte replica's, die meestal niet lang meegaan en in het ergste geval zelfs dure gevolgschade veroorzaken. Daarom is het altijd aan te raden om een merkonderdeel aan te schaffen.

De eigenschappen van de katalysator

Kort samengevat hebben katalysatoren de volgende eigenschappen: Ten eerste versnellen en veroorzaken ze chemische reacties. De katalysator verandert in deze chemische reacties niet. Daarnaast levert de katalysator in het voertuig een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het milieu door de talrijke giftige stoffen om te zetten.

De katalysator en het milieu

De katalysator levert een hoge en beslissende bijdrage aan de bescherming van het milieu, omdat moderne, krachtige nabehandelingssystemen tegenwoordig kunnen voldoen aan de strenge grenswaarden voor uitlaatgassen, maar ook een aanzienlijk belastingvoordeel opleveren. Een moderne katalysator heeft dus ook een positief effect op de bedrijfskosten van het voertuig.

Hoe herken ik een defect in de katalysator?

Er zijn enkele symptomen die kunnen wijzen op een defecte katalysator, maar meestal niet direct of helemaal niet. Moderne auto´s met on-board diagnostics (OBD) en twee lambdasensoren bewaken de functie van de katalysator. Als er een storing optreedt in het nabehandelingssysteem, gaat meestal het motorcontrolelampje branden. Een defect in de katalysator kan soms ook merkbaar zijn door rammelende geluiden, verkeerd ontsteking, vermogensverlies en een ongelijkmatig lopende motor. In een dergelijk geval moet niet alleen de katalysator worden vervangen, maar moet ook de oorzaak voor het defect worden gevonden.

Gevolgschade door een defecte katalysator

Als de katalysator snel wordt vervangen, hoef je over het algemeen geen directe gevolgschade te verwachten. Naast de toegenomen milieuvervuiling zorgt een defecte katalysator ook voor een aanzienlijke verslechtering van de uitlaatgaswaarden. Daarom moet een defecte katalysator zo snel mogelijk worden vervangen.

De geschiedenis van de katalysator

In het begin van de jaren vijftig werd luchtvervuiling voor het eerst een punt van zorg nadat de resultaten van een smogonderzoek in Los Angeles waren gepubliceerd. Het was de Fransman Eugene Houdry die de eerste katalysator uitvond en een gespecialiseerd bedrijf oprichtte. Maar het patent werd lange tijd niet gebruikt. Pas bij de ontwikkeling van de driewegkatalysator in 1973 kwam het onderwerp weer naar voren. Ook bij ons duurde het tot de jaren tachtig. Vandaag de dag is elk voertuig gelukkig uitgerust met een katalysator, die voortdurend verder wordt ontwikkeld en daardoor zelfs aan de strengste uitlaatgasemissienormen kan voldoen.

Kan ik de katalysator zelf vervangen?

Het vervangen van de katalysator varieert in moeilijkheidsgraad afhankelijk van het voertuig, maar zorgt bij de ervaren hobbymonteur voor niet al te veel uitdagingen. Laat bij twijfel het vervangen van de katalysator over aan een gespecialiseerde werkplaats.

Vind de juiste katalysator

De eenvoudigste manier om de juiste katalysator voor jouw auto te vinden is door het originele onderdeelnummer te controleren. Op deze manier kan de juiste pasvorm worden gegarandeerd.

De katalysator in een dieselmotor

Omdat dieselmotoren altijd werken met een zeer hoog luchtoverschot en dus ook een hoog percentage zuurstof in de uitlaatgassen, worden er altijd oxidatiekatalysatoren ingebouwd. De katalysator voor de dieselmotor oxideert twee stoffen: koolmonoxide wordt geoxideerd tot kooldioxide, en koolwaterstof tot kooldioxide en waterdamp.

Wat is een sportkatalysator?

De sportkatalysator is een speciale ontwikkeling voor high performance motoren, die wordt gekenmerkt door een hoger debiet. Naast de verminderde druk in het systeem, die de motorprestaties optimaliseert, heeft een sportkatalysator ook aan een aanzienlijk sportiever motorgeluid.

Onze tips: een defecte katalysator tijdig herkennen

- Moderne auto´s met on-board diagnostics en twee lambdasondes bewaken de werking van de katalysator

- Bij storingen in het nabehandelingssysteem gaat het motorcontrolelampje meestal branden.

- Rammelende geluiden, verkeerde ontsteking, vermogensverlies en een ongelijkmatige lopende motor kunnen wijzen op een defecte katalysator.

Een geschikte katalysator vind je gemakkelijk online bij DAPARTO. Wij adviseren je graag bij je keuze. Heb je nog vragen over jouw online-bestelling bij DAPARTO? Neem dan gerust contact op met ons team van experts.

Topauswahl Katalysator

Let op: Controleer of het door DAPARTO geïdentificeerde onderdeel daadwerkelijk overeenkomt met het gezochte onderdeel. Eventueel is aanvullende informatie nodig om ervoor te zorgen dat het gekozen onderdeel in de gewenste auto past. Bij vragen helpen we je graag.

Alle prijzen zijn in euro incl. BTW en evt. excl. verzendkosten en andere prijscomponenten. Tussentijdse wijzigingen van de prijzen en rangschikking mogelijk.

Heeft u nog vragen ?: klanten@daparto.nl of schrijf ons op ons contactformulier
4.58 van 5.00 sterren

www | daparto-web

isAndroid: no

isIOS: no