Auto-onderdelengids

I ricambi auto sono prodotti da un gran numero di produttori e distribuiti sotto varie marche. Di conseguenza, molti componenti hanno qualità diverse e sono quindi offerti sul mercato a prezzi diversi. 

Auto-onderdelen worden door een groot aantal fabrikanten geproduceerd en onder verschillende merken verkocht. Het gevolg is dat veel onderdelen verschillend van kwaliteit zijn en dientengevolge voor uiteenlopende prijzen op de markt worden aangeboden.

Het assortiment van DAPARTO omvat het hele spectrum van reserveonderdelen voor motorvoertuigen. Hieronder vallen o.a. originele onderdelen van de voertuigfabrikant, identieke onderdelen van de oorspronkelijke fabrikant (OEM) evenals kwalitatief hoogwaardige reproducties en tweedehands onderdelen. Hieronder hebben wij de belangrijkste begrippen rondom het onderwerp kwaliteit van onderdelen samengevat, om onze gebruikers te helpen bij de beslissing voor het juiste onderdeel.

Originele onderdelen/identieke onderdelen

Belangrijk is de opsplitsing tussen zogenoemde originele onderdelen en identieke onderdelen. Ten eerste wordt onderscheiden tussen onderdelen die zijn voorzien van het merkteken van een autofabrikant (bijv. VW, Mercedes, Opel) en onderdelen met het logo van een onderdelenfabrikant (ATE, Bosch, Hella). De eerste categorie wordt in de branche vaak als OE-onderdelen (Original Equipment onderdelen of ook originele onderdelen van de voertuigfabrikant) aangeduid, de tweede als Aftermarket onderdelen of gewoon vervangende onderdelen. De originele onderdelen van de voertuigfabrikant Voertuigfabrikanten brengen hun logo op de verpakking aan, het merk is doorgaans ook in de onderdelen geponst. Bovendien geven de fabrikanten aan elk onderdeel een eigen nummer, het zogenoemde originele onderdelennummer of OE-nummer. Aan de hand van deze onderdelennummers kunnen vooral de geautoriseerde garagebedrijven de onderdelen identificeren die nodig zijn voor een reparatie. Deze onderdelen komen overeen met de onderdelen die ook bij de productie van voertuigen in de fabriek van de voertuigfabrikant worden gebruikt.

Veel onderdelen, waarvan de verpakking is voorzien van het logo van de autofabrikant, worden echter niet door VW, Mercedes & co. maar door onafhankelijke onderdelenfabrikanten zoals LUK, Valeo of Sachs voor de autofabrikant geproduceerd; deze onderdelenfabrikanten worden ook wel leveranciers of OEM (original equipment manufacturer, oorspronkelijke fabrikant) genoemd. De OEM produceren vaak niet uitsluitend voor de voertuigfabrikanten, maar verkopen hun vervangende onderdelen ook onder hun eigen naam die op de verpakking is aangebracht of in de onderdelen is geponst. Bovendien hebben deze onderdelen een eigen onderdelennummer die afkomstig is van de fabrikant. De onderdelen die onder de eigen merknaam worden verkocht, worden aangeboden op de vrije markt voor vervangende onderdelen en voornamelijk door onafhankelijke garagebedrijven voor reparaties gebruikt. Daar deze onderdelen worden verkocht onder de naam van de onderdelenfabrikant, maar wel een identieke kwaliteit hebben als de originele onderdelen die zijn voorzien van het logo en nummer van de autofabrikant, worden zij in de branche ook als identieke onderdelen aangeduid.

Terwijl vroeger alleen de onderdelen van autofabrikanten originele onderdelen mochten worden genoemd, is dit op grond van een beslissing van de Europese Commissie uit 2002 nu ook toegestaan voor de beschreven zogenoemde identieke onderdelen van de OEM. Bij een identiek onderdeel verklaart de fabrikant dat de kwaliteit van dit onderdeel identiek is aan het onderdeel dat in een nieuwe auto is ingebouwd en dientengevolge overeenkomt met de specificaties en eisen van de betreffende autofabrikant.

Het aanbod van identieke en originele onderdelen wordt dus gekenmerkt door de hoge kwaliteit. Fabrikanten van deze onderdelen worden bij DAPARTO op de voorgrond geplaatst: zij zijn ondergebracht in de categorie Premium merken . Het Premium symbool verwijst in het overzicht van de populairste aanbiedingen op DAPARTO en de lijst van zoekresultaten naar de Premium merken.naar boven

Reproducties

Naast identieke onderdelen worden op de markt ook zogenoemde reproducties aangeboden. Het begrip reproducties betekent echter geenszins dat deze auto-onderdelen zijn vervalst, illegaal gekopieerd zijn, niet in in het wegverkeer zijn toegelaten of niet verkeersveilig zijn.
De vaak bekende, gerenommeerde fabrikanten van deze auto-onderdelen (bijv. febi bilstein, Quinton Hazelle, Mapco) leveren, in tegenstelling tot de fabrikanten van identieke onderdelen, meestal niet direct aan de autofabrikanten en produceren daarom dus geen originele onderdelen. Zij verkopen hun onderdelen uitsluitend onder hun eigen merknaam op de vrije markt voor vervangende onderdelen. Reproducties zijn, zoals de naam al zegt, gelijk aan de bouw en functie van de OEM-onderdelen.
De kwaliteit van een reproductie kan, maar moet niet, afwijken van een origineel onderdeel. Er kunnen grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende fabrikanten worden vastgesteld. Deze variëren van OEM-kwaliteit (d.w.z. dat het onderdeel volgens de informatie van de fabrikant dezelfde kwaliteit heeft als het originele onderdeel, maar niet door een autofabrikant wordt ingebouwd of verkocht), tot voordelige kwaliteit die weliswaar geheel aan de voorgeschreven veiligheidseisen voldoet, maar in voorkomende gevallen afwijkende eigenschappen kan hebben (bijv. met betrekking tot levensduur of performance). Dit verschil is vergelijkbaar met de voordelige merken van de levensmiddelendiscounters, deze zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid of ongezonder dan de premium merkproducten, maar kunnen zich onderscheiden in de smaak of het design van de verpakking.

Wat betreft de prijs wijken reproducties vaak duidelijk van originele onderdelen af. Zij zijn qua prijs een aantrekkelijk alternatief voor de originele onderdelen en worden door veel garagebedrijven en particuliere handwerkers meestal, vooral bij oudere voertuigen, als voordelige vervanging ingebouwd. Reproducties zijn daardoor een belangrijk bestanddeel van bij de dagwaarde passende reparaties.
Wegens de vaak zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding zijn de fabrikanten die uitsluitend reproducties aanbieden bij DAPARTO ondergebracht in de categorie Voordelige merken.naar boven

Auto-onderdelen met eigen merk van handelaar

Sommige onderdelen worden door de aanbieders in eigen naam als eigen merk verkocht. Deze handelsmerken worden doorgaans door de aanbieder bij een fabrikant van nieuwe onderdelen ingekocht. De verpakking en het onderdeel wordt vervolgens voorzien van het eigen logo en onderdelennummer van de handelaar.
Tevens is het mogelijk dat identieke onderdelen en reproducties zonder andere verpakking en naam in de shops van de handelaar onder diens naam worden aangeboden. Reden daarvoor is vaak dat de aanbieder zijn assortiment veelvuldig beperkt of juist uitbreidt met nieuwe fabrikanten en de aangeboden merken dientengevolge regelmatig wijzigen.
Klanten kopen in dit geval bijv. een schokdemper of een wiellager voor een aantrekkelijke prijs en accepteren de keuze van het geleverde merk door de handelaar. Vaak worden de auto-onderdelen die als eigen merk van de handelaar voor uiterst gunstige prijzen worden aangeboden als Topaanbiedingen gepresenteerd.
In de regel delen de handelaar in hun aanbod mee dat deze onderdelen originele onderdelen of kwalitatief hoogwaardige reproducties zijn. Het is raadzaam om voor informatie over welke fabrikanten van identieke onderdelen of reproducties zich achter de aanbiedingen verbergen, rechtstreeks contact op te nemen met de betreffende handelaar.
Bij DAPARTO is het aanbod van onderdelen die vallen onder eigen merken van handelaren, ondergebracht in de categorie Handelaarsmerken.naar boven

Vervangende onderdelen/statiegeldonderdelen

Indien afzonderlijke elementen van onderdelen zijn versleten, kunnen deze onderdelen niet meer worden gebruikt of moeten ze op korte termijn worden vervangen. Bij sommige onderdelen volstaat de vervanging van de versleten elementen om het vervangende onderdeel weer te kunnen inbouwen en te gebruiken. Met name bij complexe en dure auto-onderdelen zoals stuurhuis, koppeling of dynamo is dit zinvol.
Veel auto-onderdelen van deze categorie worden daarom als zogenoemde vervangende onderdelen aangeboden en zijn voordelige alternatieven voor nieuwe onderdelen. Deze vervangende onderdelen zijn gelet op de daarvoor defecte en/of versleten elementen geheel gereviseerd en wat betreft de kwaliteit vergelijkbaar met nieuwe onderdelen. Om van de voordelige prijzen van vervangende onderdelen te kunnen profiteren, moeten de kopers in ruil voor het gereviseerde onderdeel in de regel hun oude defecte onderdeel naar de handelaar terugsturen. De prijs voor het oude onderdeel wordt eerst als statiegeld aangerekend en na toezending van het oude onderdeel gerestitueerd; in dit verband worden deze vervangende onderdelen ook wel statiegeldonderdelen genoemd. Indien de koper het oude onderdeel niet als statiegeld kan toesturen, wordt aan de verkoper doorgaans een compensatie voor het prijsverschil betaald.
Vervangende onderdelen zijn vaak geheel gereviseerde en/of gerepareerde tweedehands onderdelen.naar boven

Garantie

Bedrijfsmatige aanbieders van auto-onderdelen verlenen aan hun klanten een wettelijke garantie voor gekochte onderdelen. Voor nieuwe onderdelen bedraagt de garantieperiode twee jaar vanaf de koop, voor tweedehands onderdelen en vervangende onderdelen kan de aanbieder deze garantie beperken tot een jaar.naar boven

Behalve deze algemene informatie over auto-onderdelen vind je op de pagina’s van DAPARTO over de elementen meer informatie over de afzonderlijk onderdelen.